Провокативен ход срещу Вселенския патриарх



Източник: ERT.gr

Анкара в крайна сметка отстъпи, като изпрати в архива жалбата, внесена от председателя на организация, числяща се към Сивите вълци, наречена “Платформа на националната сила”, по повод богослужението, което Вселенският патриарх Вартоломей извърши в Малакопи, Кападокия през април. Провокативният ход, насочен срещу Вселенската патриаршия, дойде под формата на прокурорско разследване, според което патриархът и други клирици не могат да се появяват на обществени места извън църквите в богослужебни одежди. Гърция и Европейският съюз следят отблизо въпросите на религиозните свободи, съобщи Атина. В телефонен разговор председателят на ПАСОК Георгиос Папандреу изрази своята пълна подкрепа за Вселенския патриарх.

Инициатива на крайна политическа група

На 29 април Вселенският патриарх Вартоломей е бил провокиран от група от около 40 “сиви вълци” пред църквата Св. Теодор в Малакопи. Групата започнала да отправя обиди към Патриарха, заявявайки, че извършването на богослужението е незаконно. Патриархът обаче е влязъл в храма и е отслужил вечерня.

Във вторник местният прокурор поискал от Патриаршията да представи пълните подробности по случая и адресите на всички клирици, участвали в богослужението на 29 април, в срок от 10 дни след връчването на съответното прокурорско уведомление, тъй като те са носили богослужебните си одежди. Прокурорът е поискал също и заверено копие на съответния член от закона, който разрешава на Патриарха да се появява в богослужебни одежди извън църквите, когато не извършва богослужение, защото според обвиненията това е забранено.

Случаят в крайна сметка се оказа от правен характер. След представяне на подробностите, юридическите съветници на Вселенската патриаршия бяха уверени от местния прокурор, че предварителното съдебно производство ще бъде прекратено.

В отговор на репортерски въпрос, Вселенският патриарх Вартоломей каза, че случаят е приключен и се позова на правителствено решение, което изключва Патриарха от действието на закона, забраняващ религиозното облекло извън храмовете.

Гръцкият заместник-правителствен говорител Евангелос Андонарос коментира, че действията на турския прокурор по започване на разследване срещу Вселенския патриарх Вартоломей изглежда са резултат от инициативата на екстремистка група. “Бихме искали да вярваме, че такива действия не се радват на широка подкрепа. Подобни инциденти винаги се наблюдават от всички страни-членки на ЕС и естествено от Гърция”, заключи Андонарос.

По време на среща във Фенер министърът на развитието Димитрис Сиуфас е предал на Вселенския патриарх уважението и подкрепата на гръцкия министър-председател за дейността на Патриаршията. Дейността и ролята на Патриаршията представляват интерес и се подкрепят от ЕС и международната общност, отбеляза министърът, който е основен говорител на международната среща по енергийна безопасност в Истанбул.

В телефонен разговор председателят на ПАСОК Георгиос Папандреу е изразил своята пълна подкрепа за Вселенския патриарх. Папандреу е осведомил Патриарха за неотдавнашните си контакти с европейски лидери и Комисаря на ЕС по разширението Оли Рен, на когото е обърнал внимание върху необходимостта Турция да уважава ролята на Патриаршията, както и своите задължения, включително зачитането на религиозните свободи.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...