Иван Гранитски: Да върнем на младежите вярата в християнските ценности


Източник: news.bg

Разговор с г-н Иван Гранитски след срещата между български интелектуалци и членове на Светия Синод начело с председателстващия Св. Синод, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Предмет на дискусии на днешната среща бе изработването на съвместна концепция, която да ограничи насилието в българските училища и въвеждането на вероучението, като учебен предмет от следващата учебна година.


Г-н Гранитски, не смятате ли, че ескалирането на насилието в българските училища, а и насилствените действия, извършени от млади, направо да кажем, непълнолетни хора, е пряк резултат от "заболяването" на българското общество през последните години. В такъв случай въвеждането на вероучението ли ще се окаже най-ефикасното "лекарство", което ще "излекува" българските младежи от злобата и омразата?

Наистина само то не е достатъчно, но е едно от силните лекарства. Ние полагаме усилия, но трябва да имаме разбирането на политиците, за да постигнем обща хармония в обществото. Голямо е значението на православната църква, вярата, традициите на нашия народ, които му помогнаха да преодолее редица исторически превратности.

Какво още е нужно, може би цялостна национална стратегия за решаване на проблема с насилието сред младежите. Там къде ще бъде вашата роля?

Необходими са усилията на цялото общество да се изработи, макар бавно и трудно, стратегия, важна брънка във веригата на която ще бъде вероучението. Колкото до това къде ще бъде нашата роля в този процес, смятам, че нашата основна задача ще бъде във възпитанието на младежите в дадени ценности. Само по този начин можем да спрем насилието. Когато един човек е възпитан от малък в идеали и има ценности, няма да посегне да убива съученика си. Очевидно е, че тези деца, които са посегнали да убият, не вярват в нищо, иначе не биха го направили.

В момента вероучението е свободноизбираема дисциплина. Ако бъде прието вашето предложение да се изучава като учебен предмет в училище, тогава задължителен предмет за изучаване ли ще стане? Знаете, че хората се съобразяват, когато нещо е задължително, но същевременно отношението им става формално. Така ли ще бъде и с вероучението?

Смятам, че преди всичко трябва да се обърне внимание на качеството на преподаването. То ще определи отношението към предмета. Колкото до това дали трябва да бъде задължителен предмет за изучаване, думата има Министерството на просветата и науката. Въпреки всичко смятам, че в храма не трябва да се ходи по задължение, а да ти идва отвътре.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...