“Изобрази се” – изложба на образописци от Самоковската школа в ПернишкоИзточник: БНР

Регионалният исторически музей в Перник представя изложбата “Изобрази се”, включваща творби на образописци от Самоковската школа в Пернишко.

Флаш-панорама от изложбата (необходим е Macromedia Flash Player)
Интервюто с Пенка Желева от Историческия музей в Перник в MP3 формат.

Представени са икони от фонда на регионалния исторически музей в Перник, както и три икони, предоставени от Криптата към националния храм-паметник “Св. Александър Невски”. Изложбата е посветена на творчеството на трите рода на Самоковската школа – Доспейците, Вальовците и Иконописците, работили в Пернишко. Основател на школата е Христо Димитров, една от ключовите фигури в историята на българското възрожденско изкуство. В изложбата са включени и творби на неговите синове – Димитър Зограф и Захари Зограф, произведения на внука на Димитър Зограф – Станислав Доспевски. В изложбата “Изобрази се“ са представени и стенописи от църквите в с. Дрен, с. Чуковец, с. Ярловци, с. Старо село.

Преставители на третия род от Самоковската школа са Йоан Иконописец, Никола Образописов, Коста Вальов, чиито икони също магат да се видят в “Изобрази се”.

Пенка Желева от регионалния исторически музей в Перник разказва за изложбата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...