Митрополит Натанаил: Ако искаме да променим обществото, първо трябва да променим себе сиМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. Православ Калайджиев каза:

  С три неща от този текст много трудно може да се съгласи вярващият:

  1. Че апостолите не са променили нищо, това е ясно. Обаче, че Константин Велики не е променил Християнството – това все пак е ясно на всички. Така го е променил, че ни държи влага и досега.

  2. Много инквизиторско е изказването, че интернет има само лоши страни. Просто е необективно и неправилно. Бог е обективен и е допуснал да има интернет. Затова и БПЦ има сайт, нали? Той да не би да не е извън интернет?

  3. Странно е, че според митр. Натанаил човек има само задължения, а не права. Той Бог Сам създаде човека с права – с право да живее, а сега хайде да смятаме, че Бог е задължил човека да живее и т.н. Това е задължително богословие, което не се връзва с Христос, който чрез изкуплението даде право на всеки, който иска да го следва с вяра и дела и да се спасява.
  Като цяло, доста разхвърлян текст, но все пак по-подреден от други владишки лекции или проповеди на някои митрополити.

 2. Траянка Георгиева каза:

  Благословете Ваше Високопреосвещенство. Скоро Вашата епархия има духовната радост да бъде въведен в в йероманашески чин един прекрасен човек. Мислела съм си, защо този бисер между човеците, а убедена съм, и сред приелите ангелски образ, бе избрал Вашата епархия. Даже съжалявах, че е далеч от нас, но сега разбирайки от текста Ви, че не толерирате угодничеството – вече имам обяснение. Така е. За Църквата по-лошо от угодника няма. Не разполагайки с друго, което може да предложи, угодника е способен на всякаква низост. Да разруши и омърси всичко. Хората усещат това и се дистанцират.
  Във Вашата епархия видях и друга практика, която много ми допадна. На утринното, а след това и на Литургийното Евангелие, народът приближаваше и заставаше със сведена глава под разтворената Книга на Благовестието, докато свещеника четеше.
  Може да е било случайно и само там, където бях, но това, според мен е нещо добро.
  А по отношение на вероучението очакваме положителни новини!

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Един от резултатите на религиознта политика на комунизма се състои във факта, че цивилните вярващи и невярващи са по-подготвени от расоносците. Затова от чисто рационална гледна точка по-правилно е да слушаме цивилни и светски лица, особено хора с образование с житейски опит и доказано добросъвестни, които познават горчилката на света и имат правилна диагноза за модерната личност и обществото и могат да ни кажат какво да правим в тези тежки дни на изпитания. Защото Натанаил казва Бог помага, да, но Бог си има хора, чрез които Той ни се открива и ни дарува сили и средства за да издържим тежестта на дните. Кои са тези хора в България? И БПЦ търси лесният път – проповед сред децата, които са зарибителна цел на хора, неспособни да правят сериозна културна и просветна дейност в условията на посткомунизъм. И като се говори за дълг, цитирайки апостола, очевидно е, че любовта не може да ни бъде дълг към БПЦ, защото не виждаме нейната любов към нас. А БПЦ ни разработва на основата на дълга.

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  От обективните и добронамерени занимания с българската културология съм достигнал до извода, че основният преломен момент в българското Покръстване това не е признаването на божествеността на Христос, за което българите са знаели още преди ІХ век, а пренасочването на целия народен потенциал във всички форми на човеклюбие, които християнството може да предостави с оглед на факта, че българите са имали много суров боен култ, яли са човешко месо и са принасяли в жертви на езическите божества и хора, в това число и българи-вж.презвитер Козма и др. Затова нашите християнски храмове са малки, макар да сме имали средства за огромни постройки през Средновековието, но в създаването на човещина и придобиването на Божий облик – убожването – ресурси не са се жалели. Това е според измеренията на традиционното ни християнство. И моля хората от портала, коментаторите и читателите да ми обяснят какво значи българската народна приказка „Ще си плати като поп“? Какво значи тя в нашите пазарни условия?

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В системата на разпонаване на явленията от битието се взимат всички известни слова, дела и бездействия или мълчание по определени въпроси и по дадена актова ситуация. Това се прави за да се влезе в логиката на явлението и да се обяснят мотивацията и първопричината за състоянието на нещата. Особено сериозно е положението с неверните мотиви за обяснение на дадено явление от страна на заинтересованите или премълчаните мотиви за дадено действие, които трябва да бъдат установени по разхвърляни, повредени или откълчени сведения и това е трудно, особено ако те не са систематизирани, каквъто е случаят с тълкуванията на пророчествата по принцип. Затова от разследването на състоянието на БПЦ може да се изведе едни неин ръководен принцип на цялата й деятелност и бездействие в БЪлгария. Той гласи така – ересите, сектите и друговерците са от лукавия и тяхната продукция е лоша за нас, а комунистете са само безбожници и те елиминираха западното влияние в БПЦ, защото Русия е наш Ангел в плът и кръв

 6. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Имам един познат, бивш военен от комунизма, който се жалва, че живее в апартамент от 50 квадрата и пенсията му е малка за стандартите на страната. Той е човек от село, завършил е техникум, бивш партиен член и е работил в политическото управление на армията, т.е. не е бил по тежки занятия, не е бил на фронта и няма преподавателско място в системата на супер сложното военно образование. Във Франция, ми каза той, военните живеят много добре. А да, ама френските военни имат друга културна характеристика – градски чеда на изключителна словесна култура, класически гимназии или училището за висша администрация, няколко езика, обучение по философия и политология и т.н. -същия случай с нашия военен и с поповете у нас.
  http://lovechtoday.com/2010/11/%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0/%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0/

 7. мунчо каза:

  […]
  Натанаил кога ще се извини за извършеното от неговите хора убийство на свещеник от разкола?

 8. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Ой Ван умру от акробатике, смотри как вертится нахал – в цехе наш товарищ Татюка недавно в клубе так скакал – пееше Висоцки по адрес на съветските партийни секретари в песента Разговор пред телевизора. Смотри как вертится нахал и в българския религиозен случай. Защо? Първо защото думата култура, от която православните у нас се боят като от огън значи обработка. Т.е. за да направиш културен продукт трябва да познаваш суровия магериал, т.е. народа. БПЦ не познава българите. Второ, у нас не се пази духа и истината на православието, а се пазят параметрите на една отминала епоха, където властта на Църквата е била все и вся, както и дивата святост на православието ни от ХІХв, т.е. пази се дивотията, а не културата на вярата.
  http://lovechtoday.com/2010/11/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

 9. Монахос Монастериос каза:

  [quote name=“мунчо“][…]
  Натанаил кога ще се извини за извършеното от неговите хора убийство на свещеник от разкола?[/quote]

  Това ще стане, когато и Мишо се извини, Теодосий поднесе извинения и т.н. Т.е. никога.

  Единственото, което обаче би следвало да се направи, хора, които са съвестни християни да поставят тези въпроси на наказателните съдилища за преразглеждане. Това е. Жалка, много жалка картинка.

 10. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Една чужденка казва, че българите искат някой друг да им свърши работата, а те да ползват наговото дивидентите от нея и да ядат и пият и се наслаждават на живота без да имат принос към това си състояние. През комунизма имаше един виц, който казваше, че след всяка Революция в България следва награждаване на невзелите участие. И това се знае и от историята – силата на БПЦ преди 1944 г. се състои във факта, че страшните български военни след националната катастрофа от 1919г. се ориентираха към религията и философията. Днес БПЦ търси бившата ДС и комунистите като фактори за да има обществена сила религията у нас, но нека Я предупредя – тези хора са неграмотни, фалшиви и зависими, за разлика от фронтовите военни до1944 г.
  http://lovechtoday.com/2010/11/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

 11. Georgi Traikov каза:

  Траянке! Угодническият Ви тон надминава всеко търпение, особено, когато става въпрос за основни неща. Горната статия е еретическа, в нея ясно личи арианската природа на митрополита, който не се трогва дори и пред Бога, като го набеждава, че е създал и допуснал да се раждат робове, не роби, а робове. Човек се ражда с право на живот, право да бъде обичан син, и тогава пред него се появяват задачи. Този, който изпълнява правата си, той е творец, този изпълнява Господнята повеля – прави на ближния си…… . Като чете човек горното писание се чуди дали не чете некое мохамеданско наставление. Наставлението му за благодатта е много близо до источни обичаи, и е повлияно от пантеистичното твърдение, че бог е разтворен навсякъде. Тези думи дават отговор и за Банско, Рупите, а и за опитите му да паганизира вярата в Пиринския Край. Изобщо Пимен ще свети пред този.

 12. Траянка Георгиева каза:

  „С теб е Господ, силний мъжо“ казал ангелът на Гедеон. НАРЕКЪЛ ГО Е ПО ИМЕ . С анонимните никой не се занимава и затова са толкова озлобени. Но ще направя компромис.
  Коя съм аз, господине, че да кажа на властимащите директно – угодниците ви провалят. Възползвах се от случая, за да мога по деликатен начин, по време на пост, без осъждане и без да вредя на Църквата да кажа нещо, което ми се струва важно. Но изродените и извратените, които са скрити в подмолите и които не могат да говорят от свое име открито, и които никога не са го правили, те всичко провалят. Това поведение е насаждано десетилетия и всичко е отровено от него. Това поведение е равнозначно на угодничеството по низост и е самата гибел. Не бих искала да съм на ваше място, защото ме е срам.
  Това ще кажа на оня анонимчик, който е обърнал името ми обратно и го е омърсил.

 13. РЕМС каза:

  Чета те владико,чета…и съм разтоварял с теб…и все се питам – как спиш ? 😀