Митрополит Неофит: Светият Синод не е давал благословение на Атака



Източник: Всеки ден

Русенският митрополит Неофит пред Велислава Дърева: Светият Синод не е давал благословение на Атака

Ваше Високопреосвещенство, по инициатива на Светия Синод на Българската православна църква се проведе безпрецедентна среща на духовните водачи на всички вероизповедания в България. Какво предизвика тази среща?

Срещата беше предизвикана преди всичко от желанието на Българската православна църква да подпомогне укрепването на обществения мир, на мира между представителите на различните вероизповедания, на мира между вярващите в страната.

Българските граждани, независимо от своята етническа принадлежност и от своята религия трябва да са спокойни в своя живот, да знаят, че техните духовни водачи общуват помежду си, подкрепят ги, поддържат добрите отношения и желаят да постигат общото добро, доброто на цялото общество, на целокупния български народ.

Тази среща означава ли, че представителите на различните вероизповедания имат някакви притеснения за етническия и религиозния мир в България?

Не. За такова притеснение никой от участниците в срещата не говори. Даже се прецени, че тази среща не е подбудена от такива притеснения, а от разбирането, че е необходимо такива срещи между лидерите на различните вероизповедания да бъдат регулярни, защото те могат да бъдат много полезни за доброто решаване на отделните проблеми на вероизповеданията. Когато всички се подкрепяме в решаването на един проблем, ще имаме истински напредък.

Например?

Например БНТ да не допуска предавания, в които да се охулва каквато и да било светиня на вероизповеданията у нас, да бъде внимателна към такива предавания, които засягат религиозните чувства на българските граждани. Това ще го подкрепят всички. Да се върнат църковните имоти, които още незаконно се владеят от различни институции. Това ще го подкрепят всички. Българското дете трябва да бъде защитено, на него трябва да му се осигурят светли дни за растеж, за развитие, да бъде възпитавано в религиозен дух и религиозна толерантност. Това ще го подкрепят всички.

На срещата стана ли дума за това, че има политически сили, които пропагандират омраза? Един ден преди срещата с предствителите на различните вероизповедания Св. Синод се срещна с представители на Атака.

Стана дума за някои съобщения в пресата, че Светият Синод е благословил действията на Атака, които понякога са насочени срещу отделни етноси. Например – лозунгът "България за българите". А другите къде да отидат тогава?

Св. Синод благослови ли тези действия, благослови ли това поведение на Атака? Защото веднага мога да ви обвиня, че сте благословили един език на омразата, една политика на противопоствянето между различните етноси и вероизповедания.

На срещата с представителите на Атака опасни и груби думи по отношение на нашия обществен живот не са се чули. Темата беше патриотизма, да не забравяме, че сме българи, да не допускаме да ни отнемат и това, което ни е останало. Да предотвратяваме във всички случаи всяко посягане върху българското.

Не се ли притеснявате, че ще ви обвинят за това, че легитимирате една партия, която по никой начин не може да бъде наречена толерантна в своето политическо поведение?

Кой легитимира тази партия – една среща в Св. Синод или преди това българският парламент я е легитимирал? Политика на тази среща не е имало. И на никоя среща на Св. Синод политика никога не е имало. Ние винаги търсим обществената полза.

Като архиереи на БПЦ няма ли да отправите (по начина, по който вие умеете) упрек към политическото поведение на Атака?

Разследване на поведението на Атака има кой да направи. Ние призоваваме Атака да защитава вярата българска и българския народ от каквито и да било посегателства – външни и вътрешни. Разбор на тяхната дейност никой не е правил.

А на срещата с представителите на другите вероизповедания?

На общата среща се постави питането, което и вие поставяте – значи ли, че след като сме приели хората от Атака сме им дали зелена линия да работят срещу другите вероизповедания.

И какво отговори Св. Синод?

Изобщо такова благословение не е искано.

А ако бъде поискано?

Няма да бъде дадено.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...