Митр. Николай: Несправедливо ме обвиняват в бунт срещу папата; не позволих еретик да влезе в олтараМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. dbachev каза:

  Един отец, свещеник от 20 години,
  който в момента е в разкол, ми разказа веднъж, че с митрополит Николай живеят като съседи в един блок в жк Бъкстон, София. Още преди 1992 година, когато нямаше втори Синод, двамата се срещнали в асансьора и Николай – тогава студент, му направил скандал пред други хора в асансьора, че не носи православна брада (разбирай – неговата, на Николай, брада). Вярно, отеца има брадичка, тип ленинска. Отецът тактично си замълчал, защото целият вход познавал Николай като човек, предизвикващ конфликти.

  Днес чета в един друг православен сайт за обръщение на бившия посланик във Ватикана към митрополита – относно събитията в „Света Неделя“ през 2002 г. Никак не е приятно това, което казва бившият посланик.
  Чувал съм от служители в Софийска митрополия, как Николай ги тормозел и всявал страх само при появяването си.

  Друг отец ми разказа, как веднъж Николай го спрял пред бившия магазин „Детмаг“, казал му ядосано, че шапката му не е според изискванията, после я свалил на земята и я мачкал с крака, пред презвитерата му.

  Не знам горепосоченото колко е вярно, колко не, но ако в Пловдив митрополитът погне още с появявнето си другите вероизповедания и ги хули, хока и няма търпимост към тях, ще има, според мен, неприятности. Сега не сме 3-ти, 4-ти векове, когато хората са отивали на смърт с радост, заради св. Православие. Просто митрополитът трябва непрекъснато да мисли, че сме в друго време.

 2. safa1 каза:

  Apsoliutni izmislici sa tova koeto kazvate gospodine.Ne znaia niakoi general da e imal problem zatova 4e e iziskval pod4inenite mu da hodiat s fura6ka i kurtka t.e. po ustav?Da ne sme 3-4 vek,no otpredi 20 veka ni e poso4en i patia i vratata i tova triabva da se propoviadva na mirianite to4no kanoni4no,s podobava6t,ezik stil i ustanovenoto obleklo za da se po4uvstvuva silata na Slovoto.

 3. 100 каза:

  защото каноните го определят като такъв“.

  Въпросът изобщо не е до канони. Католиците казват, че ние не спазваме 3, 4 и 5 от Сердикийския събор. Това че не ги спазваме прави ли ни еретици?
  Въпросът изобщо не е и до символ, защото папите след 1965 г. го четат и без филиокве. Както правят и коптите, и арменците от Втория вселенски събор до днес.
  Въпросът не е и до бради – в Румъния половината свещеници са голобради, но това не пречи на румънците да имат 8090 монаси и монахини + 11 102 енории и 13 925 свещеници. Там няма случай някой да стане епископ, без да е написал книга – пък при нас някой може да стане и без да е прочел.
  При нас просто фокусът е изместен – скъпи сме на триците, евтини на брашното…

 4. Християнче каза:

  Що за дядо е този Николай?Още не е дошъл в Пловдив и започна да сее скандали.Да поучава по“православному“православни икатолици.Дядото май се е побъркал и добре е още от сега да си отива там от където е дошъл.

 5. dbachev каза:

  Драги safa1,

  Уверих се и от други Ваши коментари, че сте твърд апологет на митр. Николай – и като протосингел, и като викариен епископ, сигурно и в битността му на митрополит. Няма нищо лошо, разбира се.

  Искам да Ви кажа, че прочитайки приветствието на проф. Желев до него, направих малка проверка в митрополията на ул. Калоян номер 7. Хората така се радват, както не можете да си представите. Няма нито един да негодува, че вече Николай не му е шеф там. Ще видите, че в най-скоро време избирателите от Пловдив ще бъдат ругани, както не можете да си представите!

 6. verdi138 каза:

  „не позволих еретик да влезе в олтара“, интересно мерило има владиката. Интересно, ако папата е еретик, то какви би трябвало да са масоните? И защо трябва да пазиш един папа дето макар и еретик е ХРИСТИЯНИН да не ти влезе в олтара, дето въобще е нямал намерение да влиза, а караш всички служители барабар със свещениците на храм Св. Неделя да излязат за да могат МАСОНИТЕ да извършат ритуала си при погребението на И. Павлов. Или папата може да оскверни олтара, но приятелите ви масони НЕ. Това ли ви е православието. Тежко на Пловдив и пловдивчани, поредния предрешен неудачен избор. Случките описани dbachev по горе са верни, но отново е само върха на айсберга. Това е поредния неграмотен, деспотичен и крайно честолюбив владика. Честито на софиянци, съболезнования за пловдивчани.

 7. chicago каза:

  100 e mnogo prav,a na dedo nikolai mu lipstva smirenie,dumi na komunist ateist go uteshavat i vdahnoviavat,a dumite na prof.Jelev koito e avtoritet v tsarkvata ne vijda dumi za podrajanie.mnogo mlad Nikolai stana episkop,triabvashe da stoi povechko v niakoi manastir.Dedo nali znaete zashto satanata beshe izgonen ot raia

 8. dbachev каза:

  Днес сутринта, 15-ти, гледах по Канал – 1 Явор Дачков срещу митр. Кирил и негов съветник, във Варна. Дачков ги направи за две стотинки, евала и каза една мисъл, че когато беше разкола, те, владиците, нарочно са държали всичко в непрозрачност, защото са се оправдавали с него – разкола. Но те са свикнали да са като членове на Политбюро – да правят неща на тъмно и да са недосегаеми.

  Чак сега си пролича, наистина, колко много неща е пропуснал Николай в цялата си подготовка. Дали ниистина заслужава Пловдив?

 9. Markova каза:

  дори дядо Николай да е самият Сатана,защо бе братя българи без да знаете клевети ли са това или истини,започнахте дружно да хулите митрополита,защо трябва да се изказвате в полза на католиците или които и да било други,нека всеки си вярва в каквото иска,но това е Нашата вяра,защо точно нея хулите,сигурна съм,че въобще не знаете за какво иде реч и защо дядо Николай се е държал така и истина ли е,ех,продажно наше племе!!!!!

 10. verdi138 каза:

  бихте ли ни обяснили кой и защо потули скандала на гръцката митница с митр.Николай? Кой и защо? И как с всичко това ще бъде в бъдеще манипулиран.

 11. justice каза:

  Дачков ги направи за две стотинки, евала и т.н съобщава убедено dbachev.

  ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА!
  1. Явор Дачков е от Габрово- син на АКТИВНИ БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА;

  2. Като такъв преди 10 той и неговата фамилия се ползвали с ПРЕДИМСТВА на АКТИВНИ БОРЦИ;

  3. След 10 активно играе ролята на ДЕМОКРАТ заедно с другаря КОСТОВ, изпълнявайки указанията на КУКЛОВОДИТЕ на прехода и вярно заблудиха се много граждани в тях;

  4. Заедно с ЛЮБА КУЛЕЗИЧ също дъщеря на АКТИВНИ БОРЦИ основават, в-к „Седем“;

  5. По късно незнайно що, комсомолеца Дачков оглавява ел.сайт а другарката Кулезич е прибрана от комсомолеца Петьо Блъсков в „Монитор“.

  ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ ……..?
  Хайде стига, аман от тарикати, псевдодемократи и заблудени никове

 12. famulus каза:

  разбира се, че ако не обръща внимание на пропуските и разпуснатото поведение на свещениците и ги остави да пушат край Църква, на ръце ще го носят и ще го провъзгласят за „носител на ЛЮБОВТА“ и пр. А за антиикуменическата позиция – само може да се молим да се затвърди в нея