Отец Евгени: Къде е моралът, ако убиваш за 80 лева


Източник: в. Стандарт

Отец Евгени от централния православен храм "Свети Димитър" в Сливен е най-многодетният баща българин в града под Сините камъни. 34-годишният свещеник се радва на 6 деца. Твърди, че със съпругата си вече мислят за седмо. Наскоро осемчленното му семейство получи двуетажна къща от общината. Заплатата на свещеника е 200 лв., а майчинството на съпругата – 180 лв.


Отче, откъде у вас тази ярост срещу аборта?

Абортът е убийство. Всички ние трябва да разберем, че в утробата на майката тупа сърце. Наскоро гледах филм, който всички трябва да видят. На него е заснето детенцето по време на аборта. Аз му видях ръцете, как маха с тях, как му ги късат, как отваря уста, за да извика. Това е чудовищно.

Но църквата у нас е отделена от държавата. На какво се надявате?

Радвам се, че Светият синод скоро ще излезе с открито писмо. В момента се събира информация за законовата уредба. И се надявам гласът на православната ни църква да бъде чут. Надявам се и медиите да не оставят проблема да заглъхне.

Но сегашното положение с абортите у нас е както в почти цяла Европа.

Щом мнозинството в Европа се убива, трябва ли и ние да го правим? Затова БПЦ винаги е пазила своя народ. И в момента трябва да го направи. Само в една сливенска клиника ежедневно се правят пет аборта. Над 100 000 са годишно у нас. Това означава, че всяка година ние губим по един град като Сливен. Това се отразява на цялата ни икономика.

Повечето гинеколози ще ви се разсърдят, след като публично ги наричате платени килъри.

А нима не е убийство това, което правят повечето от тях. Тези хора убиват най-малките, най-крехките същества на земята. Правят го за 80 лв. Това легитимно убийство се нарича аборт. Аз познавам гинеколози, които пишат, че децата са на един месец, а те са на четири. И убиват, въпреки че там тупти сърце. Къде им е моралът? Защо нарушават Хипократовата клетва? Абортът е три пъти по-опасен от раждането.

Отче, кажете коя е гинеколожката, която сте отлъчили от църквата, след като отказала да спре аборти, изповядвайки се пред вас?

Това е невъзможно. Никога няма да я назова, защото аз съм изповедник и за нищо на света не бих нарушил тайната на изповедта. Митрополията ме е сложила там и аз изпълнявам каноните.

Вие имате 6 деца. Ако вашата съпруга поиска да направи аборт, как бихте реагирал?

Това е невъзможно. Ако тя го каже, никога повече няма да ми е съпруга. Аз пък няма да съм свещеник. Двамата с жена ми не можем без малки деца. Те са най-чистите създания, като ангел Божий. Затова и вече мислим за седмо дете.

Отче, как се оправяте с 200 лева заплата като свещеник?

Говори се, че ще ни увеличават заплатите с 20-30 лв., но още не е станало. Майчинството на жена ми е 180 лв., а още 120 лв. получаваме като детски. От тази година най-после успяхме да се вредим и вече взимаме помощ за ток. На практика живеем с помощта на близки и приятели. Чувстваме се обаче щастливи заради многото деца.

Защо българинът не иска да има повече деца?

Защото стана егоист. Причините не са само икономически. Те са преди всичко психологически. За да гледаш дете, трябва да правиш жертви. Да жертваш съня си, времето си, ако се наложи кариерата. Много хора не са готови за това.

Знаете, че сигурно ще имате много опоненти. Готов ли сте да защитавате тезата си в пряк диалог?

По всяко време съм готов. Готвя се за диспути и този въпрос не бива да се оставя.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...