Проф. Тотю Тотев: „Книгата за гнозиса прави отец Павел учен от европейски мащаб“


Проф. Тотев, определихте новата книга на архимандрит доц. Павел Стефанов "Ялдаваот. История и учение на гностическата религия" като рядка творба в областта на съвременната българска богословска литература. С какво тази книга е интересна за студенти-богослови и широката читателска аудитория?

Появата на книгата е важен момент в научните изследвания през последните години. Тя е отпечатана от престижното издателство "Омофор" в София. Независимо, че е от 500 страници, тя е същностна и синтезирана. Това е дисертацията на отец Павел за доктор по богословие. Но той я обогати с изключително много нови неща. Спокойно мога да кажа, че това е книгата на неговия живот до този момент. Книгата е от изключителна важност, защото по темата за гностицизма почти няма сериозни изследвания в Източна Европа. Предмет на изследването е гностицизмът, като своеобразно разглеждане на богопознанието откъм всички негативни страни.

Има ли исторически извори, които да осветляват гностицизма като религиозно-философско учение, възникнало заедно с християнството?

Разбира се. В Нахмади през IV в. са открити гностически ръкописи, подобно на тези в Кумран. За тази религия се знае, че нейни клонове са богомилството в България, манихейство. Възприемат я някои прабългарски племена в Средна Азия. Чест прави на отец Павел, че много детайлно разглежда тези ереси. Авторът е използвал над 2000 заглавия, за да постигне този сериозен анализ. Беше командирован в САЩ и Великобритания. Аз съм доволен, че бидейки мой докторант той работи още десет години по тази мащабна тема за гнозиса.

Казвате, че тази книга представя вече отец Павел като учен от европейски мащаб. Какво Ви дава основание за тази квалификация?

Наистина това произведение е съизмеримо с творби в науката, защото тук се засягат много неизяснени във времето въпроси за богомилството, по които са работили акад. Йордан Иванов, Димитър Иванов. Препоръчвам книгата. За 60-годишнината на отец Павел предстои издаването на сборник. Той е член на Академията на науките в Ню Йорк. Автор е на над 3000 статии, студии, научни съобщения.

Вие бяхте рецензент и на друга книга на архимандрит Павел Стефанов, за руската църква на 20 век. Кажете няколко думи и за този труд.

Да аз представих този труд в София. Специално за представянето пристигнаха епископи от Москва. Тя е само 1/5 от колосалния труд за гностицизма. Изданието третира важни въпроси за съществуването на Руската православна църква в годините на комунизма. Тези сериозни книги потвърждават, че отец Павел е мислещ човек, изследовател, не само преподавател по църковна история в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". | topnews.name

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...