Тодор от Биг Брадър: Няма да правя секс преди сватбата си


снимка: Православие БГИзточник: Тялото БГ

Тодор е коренно различен от всички останали съквартиранти, защото е от онези хора, които обществото определя като „силно вярващи“ и сякаш страни от тях.

От него лъха спокойствие, граничещо с мудност и някак си не вървеше да го питам за клюките около предаването точно него – който през цялото време номинираше само най-незастрашените и избягваше всякакви задкулисни и „задгръбни“ (защо няма такава дума, би описала чудесно отношенията в Къщата) истории.

Говорихме си повече за вярата му в Бог, която в днешно време изглежда доста „екзотично“, за опита му да спаси Палома от самата нея и за злобата в съквартирантите.

Как се почувства когато излезе минути, след като каза на всички поне десет пъти колко много ги обичаш?

Това показва само, че хората са отвикнали да чуват тази дума и когато я чуят, мислят, че не е реално.

Другият вариант е да съдят сами по себе си. Ако те казват „Обичам те“, но в думите има мнителност и задни мисли.

Това се видя и вътре, когато един ден бях решил да казвам на всички „Обичам те“, всички сметнаха, че става дума за някакво психическо отклонение.

Мислиш ли, че неспособността на хората да обичат ги отдалечи и от Църквата?

Мисля, че е точно обратното. Хората не могат да обичат, защото не ходят на църква. Колкото повече даваш място на чистотата в душата си благодарение на вярата, толкова повече можеш да изпитваш и обич.

Вчера се видя, че съквартирантите са страшно озлобени един към друг, като че ли твоите думи не им помогнаха много.

Те не са научени да обичат. Научени са на предателство, на злоба. Направих това, което ми е по силите, направих и грешки, което признавам.

Не съжалявам, че съм опитвал да няма лагери в Къщата и, че бях единственият, който казваше директно истината в очите, не съжалявам, че съм флиртувал с момичетата вътре.
Съжалявам, че не ме разбраха правилно и решиха, че искам да вкарам някоя от тях в леглото. Аз ако исках да спя с някоя от тях, нямаше да правя комплименти на всички, нали.

Успя ли да „спасиш“ Палома?

„Спася“ не е точна дума, явно съм я изпуснал един път и тя е била многократно преувеличена. Но аз наистина мисля, че Палома има нужда от подкрепа, за да намери правилния път, защото не е нормално момиче на 18 години да е имала 12 сексуални партньори, а да е казвала „Обичам те“ само на майка си.

Когато усетих, че тя не иска такава подкрепа, аз се отдръпнах, защото не мога да ограничавам волята на човека или да го заставям да прави нещо против волята си.

Болно ми е, че е казала на всеослушание, че съм се самозадоволявал в банята, а това изобщо не е вярно. Можеше да дойде и да ме попита дали е така и после да говори.

Показани са само нейните думи, защото иначе кадри като доказателство няма и у хората е останало грешно впечатление. Болно ми е, че го разбрах чак днес.

Какво е мнението ти за съквартирантите като цяло? Тези, които останаха вътре след теб?

Всички те имат злоба в сърцата си, мнителни са, потайни са. Тризначките бяха откровени, но на другите не им хареса това и за това те се отказаха.

И другите си казват какво им тежи, но само когато стане скандал, а това не е искреност, защото не помага на човека, на когото го казваш.

Всички се подхлъзнаха по злобата и клюкарстването.

И ти ли си обиден на режисьорите на предаването за манипулирането на образа ти, като Светлана и Надежда?

снимка: Православие БГЧувствам се излъган. Това, че аз един път съм прекалил с алкохола, не означава, че те трябва да дават една и съща сцена в пет поредни предавания и хората да си мислят, че аз съм алкохолик. Това е манипулация.

Това, че не се дава образа на човека в пълнота – и доброто, и лошото, това е манипулация.

Съжалявам за това, че ме изкараха някакъв човек, какъвто аз изобщо не съм. От няколко години насам се опитвам да следвам определен начин на живот, имам определени възгледи и за отношенията към жените, държа да нямам сексуални отношения с приятелката си до сватбата и т. н., а в Биг Брадър ме представят като едва ли не най-големия сексуален маниак.

Кога се обърна към вярата? Какво те накара да потърсиш Бог?

Преди повече от десет години. Тогава се кръстих в храм. Търсих отговори на въпроси, които никой не ми даваше и които намерих в църквата – кой съм, защо съм тук, какво правя и т.н.

Постепенно стана всичко. Брат ми беше приет в Семинарията в Търново, покрай него се запознах по-сериозно с религията и така. После кандидатствах и аз, и така се получи.

Преди това живеех много щуро, изкарвах много пари, понякога по една заплата на ден. Затваряхме дискотеките с моите приятели.

С какво се занимаваше, че изкарваше толкова пари?

Не съм бил сутеньор, колкото и на някои да им се иска. Продавах ядки и захаросани плодове. Сега изглежда смешно, но по онова време в началото на демокрацията, нямаше такива неща и наистина печелех добре.

Но не това беше нещото, с което исках да се занимавам, нито пък с манекенство в Италия.

Разбрах, че мисията ми е да помагам на хората и се радвам, че се занимавах с това.

Защо в минало време?

Аз напуснах месец преди началото на предаването работата си и за съжаление не вярвам, че някой вече ще ме вземе на сериозно.

Най-добрата ми работа беше превенцията на наркоманиите в училищата. Имах страхотен екип и работехме с ученици от 8 до 12 клас.

Сега, след като режисьорите на предаването ме изкараха едва ли не алкохолик и сваляч, кой директор ще ми гласува доверие?

Харесвах си работата страшно много, пред очите ми хората се поправяха и оздравяваха и вечер не можех да заспя от радост, а сега не знам дали ще мога да помагам отново.

Но ако някой наркоман, на който е можело да се помогне, а не му се е помогнало, умре, то той ще лежи на съвестта не на мен, а на други хора. И те рано или късно ще го разберат.

Кое ще избереш – любовта към Бог или любовта към жената? Двете май са взаимно изключващи се.

Не мисля, че са. Ако не обичаш Бог, не можеш да обичаш никого истински. С пълно отдаване и пълнота на чувствата, с романтика, с непрекъснато увеличаване на любовта.

А прегрешенията, които изкушават всеки ден?

Всички сме грешни. До един. Победа е всяко изкушение, което си могъл да усетиш предварително и да преодолееш.

Смяташ ли, че Българската православна църква изпълнява задълженията си в наши дни, не мислиш ли, че е абдикирала от дейността си, както смята Биг Брадър?

Според мен църквата прави това, което трябва. Тя не налага нищо „отгоре“, защото никой няма право да ограничава човешката свобода.

Всеки, който се е обърнал към църквата, е получил помощ. Не можем да обвиняваме Църквата при положение, че даден политик е вкарал в България 30 секти с подписа си, а после да се появява по новините и да казва „Църквата спи“.

Някой има сметка православната църква да не съществува и умишлено се стреми да я дискредитира.

Как ще се възползваш от известността?

Когато влизах, исках да мога после да продължа да се занимавам с превенция на наркомании, но сега не знам дали ще мога да се занимавам с това. Времето ще покаже хората с какво ще ме запомнят.

Това, което ме радва най-много, е, че успях да победя Биг Брадър, той самият го призна снощи, а това беше и целта ми в играта.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...