Бряг: Най-голямата църква в Русе едва побра дошлите за мощите на Св. Георги


Източник: в. Бряг, Русе

Много русенци се включиха в литийното шествие, с което частицата от мощите на Свети Георги бе тържествено отнесена от катедралния храм “Света Троица” до църквата “Свети Георги”. В празненството се включиха папският нунций Антонио Леанца, монсеньор Петко Христов, който ръководи Никополската епархия, както и свещеници от всички русенски храмове.

Сред официалните гости бяха областният управител Мария Димова, кметът Божидар Йотов и народните представители Силвия Алексиева и Руденко Йорданов.

Процесията, която бе предвождана от общинския духов оркестър и почетна рота от русенския гарнизон, тръгна в 11.30 часа от катедралния храм “Света Троица”, премина през централния площад и продължи по улица “Борисова”. Движението на леките автомобили и колите от градския транспорт бе спирано на място от служители на реда. През целия път от двете страни на митрополит Неофит също имаше служители на КООРС.

С камбанен звън храмът "Свети Георги" посрещна мощите, а преди да влязат в храма митрополит Неофит и Джузепе Леанца изслушаха химна на България. С църковни песнопения и "Многая лета" Негово Високопреосвещенство положи частицата от мощите на светеца в средата на храма за съзерцание и поклонение. "Нека този ден остане в историята на град Русе. Нека всеки, който чуе за тази светиня и се поклони пред нея, да се изпълни със силата Господня, с каквато е бил изпълнен Свети Георги. Съприкосновението със светите мощи на този велик мъченик е съприкосновение със светостта, съприкосновение с истината, вечната правда, със справедливостта, смелостта в живота, в защита на истината и доброто”, каза дядо Неофит в краткото си слово. Той отправи благодарности към ръководителя на папския съвет кардинал Валтер Каспер и всички, които са допринесли частицата от мощите на Свети Георги да пристигне в Русе. От своя страна папският нунций Джузепе Леанца припомни предисторията по предаването на мощите, житието на Свети Георги и ролята му в обществото. "С живота си той ни казва да свидетелстваме нашата вяра на другите, да растем заедно във взаимно уважение и почит, да потърсим по-истински, братски, християнски отношения и да сътрудничим на развитието и мира между нациите и народите."

Църквата, която е най-голямата в града ни, едва побра желаещите да се докоснат до светите мощи. Въпреки призива на дядо Неофит за ред при поклонението, миряните не спазиха благоприличие и започнаха да се блъскат, за да могат да стигнат по-бързо до мощите. Наложи се служители на КООРС и отец Владимир, който служи в храма, да озаптяват хората.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...