Дума: Владика бие градските камбани за протест


Източник: в. Дума, бр. 133

Хората разделени на митинг срещу обгазяването

Със звън на църковните камбани от всички храмове в Стара Загора бе даден сигнал за митинга срещу обгазяването на града, който се проведе на 7 юни. Затова се бе разпоредил лично Старозагорския митрополит Галактион, който бе и един от ораторите. Протестът срещу продължаващото с години обгазяване на града се проведе по инициатива на 34 неправителствени организации, двата основни синдиката и осем общини в региона.

Митингът бе ден след срещата на старозагорския градоначалник д-р Евгений Желев с президента Георги Първанов и представители на Министерството на отбраната и Министерството на околната среда и водите. Тогава държавните институции се ангажираха с удовлетворяване на почти всичките искания на старозагорци – отпускане на средства за здравен скрининг на населението, допускане на граждански наблюдатели на полигона в Змеево, изграждане на система за ранно предупреждение при обгазявания в региона. Единствено условието за закриване на военния полигон бе отхвърлено от исканията. Още тогава старозагорският градоначалник заяви, че въпреки постигнатото споразумение планираният протестен митинг в Стара Загора ще бъде проведен.

Около 2500 човека се събраха на площада пред общината. Многодетни майки, владиката, лекари и бизнесмени заявиха от трибуната, че въпреки договореностите в София борбата продължава. "За да бъдат здрави децата ни, да дишаме чист въздух, за да запазим просперитета в един от най-богатите райони на Тракия, за да не се чувстваме емигранти в собствения си град…", нареждаха ораторите.Само за седмица близо 52 000 души са вписали имената си в подписка срещу обгазяването, заявиха организаторите. Присъстващите на митинга изявиха готовността си да предприемат активно действия, включително и блокада на главни пътища, ако държавните институции не изпълнят или забавят изпълнението на поетите от тях ангажименти. Протестът на заралии подкрепиха и интелектуалците Иван Гранитски, Вили Цанков, поетесата Лиляна Стефанова, кметовете на Раднево и на Гълъбово – Нончо Воденичаров и Николай Тонев.

целият текст

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...