Дума: За пръв път преди 105 години звучи „Върви, народе възродени“


Уникални документи за честването на Деня на писмеността през годините, гравюри и икони показва изложба в БАН

Точно преди 105 години на 11 май 1901 г. по стар стил за пръв път в Ловеч е изпълнен тържествено сакралният за българите химн "Върви, народе възродени!". Стоян Михайловски още на 15 май 1892 г. написва стихотворението "Кирил и Методий" като проект за български всеучилищен химн. Отпечатано е същата година в списание "Мисъл", но става известно едва през 1901 г., когато в навечерието на празника на Кирил и Методий композиторът Панайот Пипков написва музиката. Оттогава това е химнът на българщината и на знанието.

Общата възхвала за делото на творците на нашата писменост, светите братя Кирил и Методий, се ражда не от училищното тържество в Пловдив през 1856 г. Тя започва да се въвежда в България след 1204 г. и не по-късно от 1211 г., разказа за ДУМА директорът на Научния архив на БАН ст.н.с. Стоян Пинтев. Днес ще се състои традициионното тържество на академията за 24 май, а преди това екипът на архива открива голяма изложба за Деня на славянската писменост.

Уникални документи, снимки, гравюри, екслибриси, икони и картини са представени в изложбата за пръв път пред публика. Сред тях са и документи, свързани с участието в празника от 1870 до 1942 г. на Българското книжовно дружество (от 1911 г. БАН). Това не е случайно, защото веднага след основаването си през 1869 г. в Браила, още на 11 май 1870 г. БКД организира в румънския град с подкрепа на българската община там честване на делото на Кирил и Методий. Състояло се е пищно шествие, със средства са помагали родолюбиви българи, живеещи зад граница по това време. Неотдавна екип на Научния архив, оглавен от Стоян Пинтев, е успял да разчете благодарственото писмо след празника, което видни дейци на основаната във време на робство бъдеща академия (Николай Ценович, К. Попович и Васил Стоянов) изпращат до българи в Крайова, Плоещ, Турну Магурели, Гюргево и Одеса. От написаното в тези редове днес можем да усетим автентичния ентусиазъм и патос на празника в Браила.

Във витрините са подредени словото на Васил Стоянов при освещаването на българската църква в Букурещ на 11 май 1869 г.; речи на Петко Славейков и митрополит Климент за хилядния юбилей на двамата славянски порсветители през 1885 г., записани от Иван Шишманов; реч на Тодор Влайков за празника през 1890 г.; слово на Иван Шишманов в Народния театър – 1910 г. Сред интересните документи е също обръщение на Софийския университет до БАН на 24 декември 1913 г. за съставяне на "Климентов отбор", начело с акад. Александър Теодоров-Балан, както и слово на самия Балан в СУ през 1933 г. Интересна е академичната реч на първия директор на Института за български узик при БАН акад. Стоян Романски на 23 май 1941 г. – по време на войната. И особено химнът "Върви, народе възродени" на Панайот Пипков по текст на Стоян Михайловски.

Сред иконите на изложбата три са копия от Зографския манастир, изработени виртуозно, а две са неизвестен автор (ХIХ в.) от Сливен. Сливенската галерия "Сирак Скитник" е предоставила за изложбата гравюри върху дърво на художника Георги Пенчев. Особено впечатляват неговите графики "Равноапостоли", "Книжовник" и "Светите седмочисленици". От Старозагорската галерия пък е известният маслен портрет на Симеон Велики от Димитър Гюдженов.

в. Дума, бр. 118, 23 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...