Дума: Ватикана подкрепи еврочленството ни


България цени позицията на Ватикана и лично на папа Бенедикт ХVI в подкрепа на разширяването на Европейския съюз като зона на сигурност, стабилност и просперитет. Високо ценим това и се надяваме, че то ще бъде чуто от страните членки на ЕС. Това заяви премиерът Сергей Станишев на срещата си с държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано, който заяви, че Светият престол твърдо застава зад членството на страна ни в съюза. На срещата вчера при присъстваха посланикът ни към Светия престол Валентин Божилов, апостолическият нунций в София монсеньор Джузепе Леанца и зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

Министър-председателят Станишев подчерта, че страната ни подкрепя държавите от Западните Балкани за европейската и евроатланическата им интеграция и че България категорично е за етнически мир и утвърждаване на традициите за религиозна търпимост.

Виждам в страната ви възраждане на духовните и религиозните ценности, пример за това е новопостроената катедрала в София, отбеляза кандинал Содано. Вчера той се срещна и с държавният глава Георги Първанов.

Днес премиерът Станишев заминава за Рим и Ватикана, където ще се срещне с папа Бенедикт XVI по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 24 май ръководената от министър-председателят делегация ще поднесе цветя на гроба на Св. Кирил Константин-Философ в базиликата "Сан Клементе".

в. Дума, бр. 118, 23 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...