Сега: Църквата ще пъди демона от учениците с вероучение



Източник: в. Сега

Светият синод настоява предметът да влезе в задължителната учебна програма още догодина; Поканеният акад. Антон Дончев не можа да присъства на срещата с митрополитите, понеже е "заточен" в Бачковския манастир, където довършва роман за легендарния болярин Кракра Пернишки, обясни Иван Гранитски. "Атон Дончев", пошегувал се с писателя поетът Любомир Левчев.

Българската православна църква ще настоява обучението по религия да стане задължително. Идеята срещна подкрепа у неколцина изявени интелектуалци, с които Светият синод обсъди вчера зачестилите прояви на агресия сред български ученици. На поканата се отзоваха книгоиздателят Иван Гранитски, поетите Любомир Левчев и Недялко Йорданов, композиторите Хайгашот Агасян и Ценко Минкин и скулпторът Димитър Сотиров.

"Без въвеждане на вероучението ще вървим все по-надолу", каза варненският митрополит Кирил. Тъкмо той припомни отколешната идея преди седмица след няколко жестоки ученически сбивания в неговата епархия. До месец синодът ще е готов с концепция за изучаването на предмета, увери архиереят. Намерението на отците е незабавно да повдигнат дискусията на законодателно ниво, за да може вероучението да влезе в учебните програми още следващата година.

В момента дисциплината се изучава като задължително избираем предмет в училищата. "Никой няма да бъде препятстван във вероучението си", каза митрополит Кирил по повод изучаването на религия в районите с друго изповедание. Преди седмица той предложи мюсюлманчетата да посещават отделно уроци по ислям в неделни училища.

Без контрол

27% от общия брой престъпления в Русенска област са дело на деца, обявиха от областната дирекция на полицията в дунавския град. Застрашително расте и делът на малолетните и непълнолетни престъпници с рецидив. В последните дни са заловени петима гамени на по 13 и 14 години, които в рамките на 20 дни потрошили прозорците на заложна къща, магазин и два частни имота в Русе. Други двама ученици, на 16 и 18, пък фигурираха вчера в полицейския бюлетин като заловени наркопласьори. Едва 4 от всички 45 русенски училища имат назначен психолог и само 10 – педагогически съветник. Това е така, защото съветник се назначава на 500 ученици, обясниха от инспектората по образованието, а повечето училища не покриват този минимум.

Седмокласничка е посегнала на учителка в пловдивското с. Устина миналата седмица, съобщиха пък от полицията в Пловдив. По-малък от нея ученик й показал неприличен жест и тя започнала да го удря. Начална учителка ги видяла и опитала да ги разтърве. Заканила се да съобщи на бащата на момичето, но тогава то се нахвърлило върху й. В яда си счупило и стъклото на входната врата на училището.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...