Дума: Пловдивчани приеха своя митрополит



Източник: в. Дума, бр. 41

Като православен архиерей, моля за опрощение от всички, каза младият владика

Молитвено ви благопожелаваме да бъдете стълб и опора на нашето христолюбиво паство, което вие по божията промисъл сте призван да ръководите във вашето трудно и отговорно служение. Бъдете истински пастир на богохранимата Пловдивска епархия. С тези думи от името на миряните и на духовенството отец Георги Гугов се обърна към новия Пловдивски митрополит Николай. Да посрещнат архиерея в студения съботен следобед бяха излезли стотици пловдивчани. Той премина през шпалир от свещеници от цялата епархия и семинаристи, придружен от кмета на Пловдив Иван Чомаков, областния управител Тодор Петков и министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Добре дошъл, Ваше високопреосвещенство, в този град, известен в Европа и по света със своя уникален етнически модел и религиозна толерантност, бяха първите думи на кмета. Убеден съм, че ще бъдете последовател на силните пловдивски митрополити, станали символ на честност, търпимост и човеколюбие, градили години наред самочувствието, силата и духа на нашия град, заяви Чомаков. Желая ви бързо да спечелите любовта и доверието на моите съграждани, водейки ги в техния живот и вяра, заключи кметът.

Мир вам, отговори архиереят. Трепетни са чувствата, които обладават сърцето ми в този свещен миг, когато съм възприет с голямо радушие и надежда да оправдая високото доверие, с което ме дарихте всички вие – клирът и христолюбивото паство на Пловдивска епархия. Какво да въздам Господу, за всичките му благодеяния към мен, възкликна младият митрополит. Съзнавам високата отговорност за тежестта на кръста на архипастирското служение, което ми се възлага. За да посрещнем предизвикателствата на времето, в което живеем, трябва да стоим на твърдата основа на светата вяра, каза владиката. За много и благословени години, пожела митрополит Николай на множеството, дошло да го посрещне на площада пред пощата. Редом с православните духовници бяха излезли католически свещеници и миряни, по улицата са чуваше арменска, гръцка и руска реч.

После литийно шествие се отправи към катедралния храм "Св. Богородица" в подножието на Стария град, където се състоя въдворението на архипастира. По пътя си митрополитът благославяше миряните, които го спираха, за да му целунат ръка и да го дарят с цветя и надежда. С тържествени песнопения дядо Николай беше посрещнат пред храма, където получи владишката корона.

След голямата Златоустова литургия на Неделя Сиропустна, която митрополит Николай изнесе в съслужие с духовници от цялата епархия, ректорът на Пловдивската семинария Сергий пожела здраве, дълголетие и плодотворно служение на владиката. За църковната церемония бяха дошли народният представител Пламен Славов, член на парламентарната комисия по вероизповеданията, Ангел Чакъров, зам.-министър на бедствията и авариите, кметовете на Смолян Дора Янкова и на район "Тракия" в Пловдив Славчо Атанасов, много граждани и вярващи християни. Такава служба не имало и по Великден, говореха си пред църковните двери жени на средна възраст.

Като православен архиерей, който трябва да дам пример не само със слово, но и на дело, искам и моля за опрощение от всички, които съм оскърбил с дума и дело, съзнателно или несъзнателно и уверявам, че съм прости на всички. Това каза митрополит Николай на излизане от храма пред репортерите и се отправи към ресторанта на хотел "Санкт Петербург" в Пловдив. Там той даде тържествен обяд за 350 души. Официални покани бяха получили духовни лица от всички вероизповедания, общински кметове от епархията и миряни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...