Изборът за Пловдивски митрополит: коментарите



Източник: агенция Фокус

Знеполският епископ Николай (Николай Методиев Севастиянов) е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в София. През 1990 г. е постриган в монашество във Враца. На 17 май 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария. На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство. След това служи като протосингел на Софийска митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски епископ”. Епископ Николай е викарий на Софийския митрополит. В началото на май 2006 г. Знеполският епископ Николай подава оставката си, с която се отказва от поста викарий на Софийския митрополит. Причината са поисканите от Св. Синод доклади за работата на всеки епископ в Българската православна църква. Счита се, че синодалното решение е предизвикано от натиска на група епископи под неизвестно влияние и по-специално от страна на Павел Левкийски. На мястото на епископ Николай начело на Св. Синод застава Варненският митрополит Кирил, докато Негово Светейшество Максим е хоспитализиран поради счупения си крак. В оставката си епископ Николай пише, че щом патриархът не забелязва дейността му, значи тя е нищожна.

Деволският епископ Теодосий (Тодор Минчев Купичков) е роден на 9 ноември 1934 г. в с. Драгижево, Великотърновско. През 1955 г. приема монашество в Троянския манастир. Завършва Духовна семинария. Той обаче няма висше богословско образование. Ръкоположен е за йеродякон на 8 януари 1956 г. През 1962 г. е ръкоположен за йеромонах. На 27 юли 1967 г. е възведен в архимандритско достойнство. Епископ Теодосий е бил игумен на Лопушанския манастир. На 19 февруари 1997 г., по време на разкола, е хиротонисан за епископ от разколниците. След Всеправославния събор, проведен в София през 1998 г., хиротонията му е призната. Той е приет в единството на Българската православна църква с титлата Деволски епископ. Бил е назначен за викарий на Врачанския митрополит, но не е встъпил в длъжност.

Митрополит Кирил: Това е първият избор за митрополит след приемането на новия Закон за вероизповеданията

Варненският митрополит Кирил се обърна към участващите в избора за пловдивски митрополит с думите, че това е първият избор след новия Закон за вероизповеданията. „Искам да ви поздравя с предстоящия избор на нов митрополит на Пловдивската епархия, което е един исторически момент. Това е първият избор след новия Закон за вероизповеданията и първи избор, след като България е вече редовен член на ЕС. Това означава да се отнесем с по-голяма отговорност към днешното гласуване. Всеки трябва да гласува с вота на сърцето си. Нека Господ Бог да помага на всички нас, на всеки, там където Господ го е поставил да върши своето служение достойно, независимо какво служение или професия имаме. Нека да търсим само това, което е добро и полезно за нас, за да има мир и разбирателство. Към това сме призвани ние, а не да търсим ежби, омраза, гняв и т. н.”, каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в обръщението си веднага след тържествената литургия в Пловдив. Той е временно управляващ на Пловдивската епархия след смъртта на дядо Арсений през октомври 2006 г.

Преди да започне изборът за нов пловдивски митрополит Варненският и Великопреславски митрополит Кирил каза, че новият митрополит трябва да мисли за епархията си и преди всичко – да служи. “Неговите задължения са да отслужва Светата литургия, да освещава нови храмове, да ръкополага свещеници, да проповядва и просвещава със словото божие. А след това да се ожени за бюрокрацията. Когато не служи – на бюрото: да се прехвърлят преписките, да приема и изслушва християните, официалните лица. Има и много работа по стопанисване на имуществото… Тази длъжност е едно от най-отговорните служения в живота изобщо и трудно човек би се наел. Смятам, че Господ избира най-добрите”, поясни митрополит Кирил.

Проф. Иван Желев: Знеполският епископ Николай ще бъде безспорно избран в неделя

Радвам се, че хората от Пловдивската епархия свободно избраха най-достойните за свой митрополит. Ние нямаме никаква връзка с проведения избор и нямаме никакво желание да се месим в тези неща, заяви в интервю за агенция “Фокус” проф. Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Дирекцията по вероизповеданията искаме Пловдивската епархия, в която изборът се забави с един месец, да си има свой митрополит и да функционира пълноценно. Това е най-голямата епархия с най-много храмове в България. Една от функциите на Дирекция по вероизповеданията е да разпределя държавната субсидия за храмовете и манастирите на Българската църква, както и на други вероизповедания, отбеляза проф. Желев.

На въпрос във връзка с появили се мнения, че хората не са познавали всички осем кандидати, за които са гласували, проф. Иван Желев заяви: “Проблемът тук е, че за разлика от гражданските избори, в църковните кандидатите нямат правото да отидат да се представят на своите избиратели. Защото един политик от Видин може да се кандидатира в Бургас, но той има правото да отиде там и да каже – представлявам тези и тези идеи. По този начин хората могат да добият впечатления. А сега им се дава един списък, само един списък с имена и нищо повече. Сами разбирате, че тези хора са били в голямо двоумение за кого да гласуват”.

Според него, за да се промени това, зависи от църковно-народен събор и от Светия Синод. “Наистина неестествено е, че хората твърдят, че не познават кандидатите, за които трябва да гласуват. А те трябва да изберат някого. Ако някой е известен просто чрез медиите, това не означава, че е най-добрият”, коментира проф. Иван Желев.

Проф. Иван Желев не очаква да възникнат проблеми около избора на Пловдивски митрополит, във връзка с липсата на висше богословско образование у единия от кандидатите – епископ Теодосий. Според него никой от шестимата кандидати, които не бяха избрани, не би оспорвал избора. “Не видях някакви намеци за неправомерни действия. Защо да оспорват избора?! Ако има нарушения, разбира се, всеки един теоретично може да направи контестация до Светия Синод. Но наистина не съм чул за такива неща, а ако имаше – те щяха да излязат още вчера”, заявява проф. Иван Желев в интервю за агенция Фокус.

Знеполският епископ Николай, който безспорно ще бъде избран в неделя, е човек, който има качества и ще може да се докаже в тази епархия, която е най-голямата. Тя носи и най-голяма отговорност за митрополита, защото има както православни, така и католици, арменци, евреи, мюсюлмани от двете разновидности – с турско етническо самосъзнание и с българско етническо самосъзнание, смята проф. Желев.

“Това е едно предизвикателство пред него – да работи с тези хора, да работи за запазването на православното християнство в онези краища, които се обезлюдяват. Пък и в онези, които днес се пренаселват. Защото не е естествено един квартал като “Тракия” още да няма още своя църква. Човек се запитва – трябва ли им на тези хора църква, или не?! Или някой трябва да им я построи и да им я подари и те да влизат от Великден на Коледа. Това е проблемът – за активността на всички вярващи. Църквата не е на патриарха или на владиците, църквата е на всички вярващи”, бе категоричен проф. Иван Желев.

За дядо Теодосий пък избирането му за един от двамата претенденти за пловдивски митрополит “най-малкото е едно удовлетворение на тази възраст да получи признание за над 50-годишното си служение в Българската православна църква”, смята проф. Желев.

Проф. Георги Бакалов: За разлика от Средновековието, днес митрополитите трябва да са с висше образование

Ако за Сревновековието висшето образование е било без особено значение, за днешния ден, разбира се, че то е изискване, категоричен е проф. Георги Бакалов, заместник-ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, по повод спора за образованието на епископ Теодосий и казуса възможно ли е представител на духовенството без висше богословско образование да стане Пловдивски митрополит. “Да се познава Свещеното писание, както и всички предмети от систематическото и практическото богословие, е просто необходимост за един митрополит, тъй като това е свързано пряко с изпълнението на неговите служебни задължения. Според мен това изискване трябва да се спазва”, заяви проф. Бакалов. Според него един митрополит трябва да е завършил задължително или семинария, или да има висше богословско образование.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...