Християните във Витлеем нарушават мълчанието си


Източник: THE JERUSALEM POST

Голям брой християнски семейства са решили най-после да нарушат мълчанието си и да говорят открито за това, което те описват като мюсюлманско преследване на християнското малцинство във Витлеем.

Тази стъпка е резултат от увеличаващите се нападения над християни от мюсюлмани през последните няколко месеца. Семействата казват, че са писали писма до председателя на палестинската автономия Махмуд Абас, Ватикана, църковни водачи и европейски правителства, но техните призиви не са намерили отклик.

Според семействата много християни дълго време са се страхували да се оплачат официално от кампанията по “сплашване” поради страх от отмъщение от страна на техните съседи мюсюлмани и за да не бъдат заклеймени като “сътрудници” на Израел.

Но след увеличаването на посегателствата над имоти, собственост на християни, в града през последните месеци някои християни вече не се страхуват да засегнат този крайно болезнен въпрос. Те също така говорят открито за напускане на града.

“Положението е много опасно”, казва Самир Кумсиех, собственик на частния телевизионен канал “Ал-Махд” (“Рождество”) в Бейт Сахур. “Смятам, че след 15 години няма да има останали християни във Витлеем. Тогава със свещ да търсите, няма да намерите християнин тук. Това е една много тъжна ситуация.”

Кумсиех, един от малкото християни, които са готови да говорят за тежкото състояние на своята общност, е бил обект на многократни смъртни заплахи. Къщата му наскоро е била нападната със запалителни бомби, но никой не е пострадал.

Кумсиех казва, че е документирал повече от 160 случая на нападения над християни в района през последните години.

Той казва, че един монах неотдавна е бил пребит, задето се е опитал да попречи на група мюсюлмани да присвоят земи, собственост на християни в Бейт Сахур. Крадци се насочват към домовете на много християнски семейства, а една “поземлена мафия” е успяла да сложи ръка върху огромни площи земя, принадлежаща на християни, добавя той.

Фуад и Жоржет Лама се събудили една сутрин миналия септември и открили, че мюсюлмани от едно съседно село са заградили техния семеен парцел от шест декара в предградието Каркафа южно от Витлеем. “Един адвокат и едно длъжностно лице от палестинската автономия просто дойдоха и ни взеха земята”, казва 69-годишната Жоржет Лама.

Към семейство Лама по-късно се обърнали старши служители по сигурността от палестинската власт, които им предложили да им помогнат да изгонят натрапниците от земята. “Ние им платихме 1000 щ. д., за да ни помогнат да си върнем земята”, казва тя със сълзи на очите. “Вместо да ни върнат земята, те просто решиха да я задържат за себе си. Те дори унищожиха всички маслинени дървета и разделиха земята на малки участъци, очевидно с намерението да ги обявят за продажба.” Когато нейният 72-годишен съпруг, Фуад, отишъл при земята, за да иска от натрапниците да напуснат, той бил жестоко бит и заплашен с оръжие.

“Моят съпруг се възстановява след сърдечна операция и те въпреки това са го били”, казва Жоржет Лама. “Тези хора нямат сърца. Страхуваме се да отидем при земята си, за да не стрелят по нас. След побоя съпругът ми е в състояние на шок и има затруднения с говора.”

Оттогава семейство Лама са чукали на вратите на редица служители на палестинската власт във Витлеем, търсейки тяхната намеса, но безрезултатно. В един момент те изпратили писмо до Абас, който обещал да започне разследване.

“Чухме, че президентът Махмуд Абас е взел нашия случай на сериозно”, казва Жоржет Лама. “Но досега не е направил нищо, за да ни помогне да си върнем земята. Ние сме много обезпокоени, защото не сме единствените, които страдат от това явление. Повечето християни се страхуват да говорят, но аз не се боя, защото нямам какво повече да губя.”

Техният съсед християнин, Едуард Салама, казва, че проблемът в града е липсата на закон и ред. “Ние живеем в условия на хаос и беззаконие”, казва той. “Полицията се страхува от мутрите, които ни отнемат земите.”

Салама изразява дълбока загриженост за положението на християните във Витлеем, като отбелязва, че много хора напускат страната в резултат на неблагоприятното развитие.

“Когато виждам какво се случва с християните тук, аз се тревожа много за нашето бъдеще”, казва той. Техни мишени са християните, защото ни считат за слаби.”

Семейство Лама казват, че са решили да дадат гласност на въпроса с надеждата, че международната общност ще окаже натиск върху палестинската власт да спре заграбването на земи. “Ние ще се борим и ще се борим, докато възвърнем земята си”, казва Фуад Лама. “Ние ще прибегнем до съдилища и до общественото мнение за помощ.”

“За съжаление християнските водачи и представители се страхуват да говорят за проблемите, пред които сме изправени. Ние знаем за три други християнски семейства – Саламех, Кауас и Асфур – чиито земи също бяха присвоени незаконно от мюсюлмани.”

Един бизнесмен християнин, пожелал да остане анонимен, казва, че положението на християните във Витлеем и околностите му се е влошило, откакто областта е предадена на палестинската автономна власт през 1995 г.

“Всеки ден чуваме за някое християнско семейство, което е имигрирало в САЩ, Канада или Латинска Америка”, казва той. “Християните днес съставят по-малко от 15 процента от населението.

Хората бягат, защото палестинското правителство не прави нищо, за да защити тях и имуществото им от мюсюлманските мутри. Разбира се не всички мюсюлмани са отговорни, но има едно общо усещане, че християните са се превърнали в лесна плячка.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...