Румънската православна църква проведе конференция в памет на известния богослов Думитру Станилоае



На 8 и 9 юни 2023 г. в Богословския факултет на името на Патриарх Юстиниан към Букурещкия университет в Румъния се проведе IX-та Национална конференция по догматическо богословие, посветена на паметта на протойерей Думитру Станилоае. Тази година се навършват 120 години от рождението и 30 години от смъртта на изключителния румънски богослов.

При откриването на форума „Актуалността на богословието на отец Думитру Станилоае“ говори Негово Блаженство Румънският патриарх Даниил. В посланието си предстоятелят на Румънската православна църква заяви, че трудовете на протойерей Думитру Станилоае, посветени на православната догматика днес могат да се считат за „най-успешния догматичен синтез, предлаган от румънското православно богословие“.

„Той успя да събере и удържи това, което беше изкуствено разделено дори в богословието: морала, духовността и Литургията“, отбеляза още патриарх Даниил. Според Негово Блаженство, когато човек се запознае с трудовете на видния румънски богослов, „остава с впечатлението, че той е съвременник на светите отци и в същото време превръща светите отци в наши съвременници“.

„Като носител на мъдро и сериозно богословско и духовно свидетелство, светлият и изпълнен с надежда наш отец Думитру Станилоае, е велик дар от Бога за нас, както и прекрасен пример, който трябва да ни вдъхновява“, подчерта патриарх Даниил.

В първия ден на форума Олтенийският митрополит Ириней откри паметна плоча, монтирана в залата, където през 70-те години на ХХ в. професор протойерей Думитру Станилоае е преподавал курсове по православно догматическо богословие на докторанти от университета в Букурещ.

Вечерта на същия ден участниците се отправиха към църквата в центъра на румънската столица, където е служил отец Думитру Станилое, след което посетиха музея в негова памет, подреден в енорийския дом. Богословът е живял там в продължение на 27 години и през този период написва едни от най-важните си трудове.

Традицията за провеждането на Националната конференция по догматическо богословие се заражда в кръга на богословската академична общност в град Арад през 2006 г. С това начинание преподавателите от университетските катедри имат желание да споделят съкровището на вярата с бъдещите служители на Църквата, както и да им предложат православно разбиране за Бога и човека в контекста на съвременния свят.

 

Източник: basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...