Свещ. Козма Поповски представи документална изложба, посветена на известни личности, свързани с историята на Софийската духовна семинария



На 11 юни 2023 г. по Българската национална телевизия ефимерият на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ свещ. Козма Поповски представи документалната изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 юни в деканата на Историческия факултет (2-ри етаж, централен ректорат на СУ), както и в централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 9 юли 2023 г.

Изложбата бе открита на 27 април 2023 г. в Народния театър „Иван Вазов“ от Негово Преосвещенство епископ Пахомий Браницки. Тя е посветена на забележителни личности, които са учили или преподавали в Софийската духовна семинария.

Нейната цел е да се представи историята на Софийската духовна семинария като институция ‒ през личностите, които са оставили следи от своето обучение и преподавателска дейност в духовното училище. По време на откриването авторите на изложбата обърнаха внимание, че макар основната задача на Семинарията е да възпитава бъдещите духовници и водачи на Църквата в България, през годините по естествен път тази задача е многократно надмината. По времето на проучването и подготовката на материала за изложбата, впечатление на авторите прави широкият културен и научен профил на възпитаниците и преподавателите, чийто живот е свързан със Семинарията като тяхна Алма матер.

Поради тази причина кураторите на изложбата избират нестандартен подход – да бъдат представени личности от най-различни сфери – творци, артисти и учени, оставили ярка следа в българската култура и наука. В петнадесетте табла вниманието на гостите привличат учените: Патриарх Кирил, академик на БАН, и академиците прот. Иван Гошев, Стефан Младенов и Евгени Матеев; филолозите проф. Александър Милев, Сава Чукалов, Апостол Михайлов; актьорите Стефан Сърбов и Андрей Чапразов, отдали дълги години на Народния театър; музикантите и певците Димитър Узунов, Константин Дурев, Ангел Попконстантинов; писателите Димитър Осинин, Спас Кралевски, драматургът и преводач Радко Радков, художникът Харалампи Тачев и други изтъкнати ученици и учители, познати на българската култура и наука.

 

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Снимки: Цветелин Митров, 8 клас

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...