Монитор: “Бръмбаргейт” във Варненската митрополияИзточник: в-к Монитор

Цивилни полицаи преровиха стая по стая митрополията във Варна и сканираха всяко място, където може да има поставени подслушвателни устройства, научи "Монитор".  Автомобилът "Лада Нива" спрял на закътано място под една от астмите в двора на централата на дядо Кирил на 31 януари около 9 часа.

Съмненията за поставени бръмбари в одаите на свещенниците дошли, след като приближените на дядо Кирил засекли, че поверителна информация, споделяна само на четири очи, се знае от външни хора.

Специалисти от Дирекцията за оперативно-техническа информация (ДОТИ) проверяваха сградата на Варненската и велокопреславска митрополия цял час, научи репорте на "Монитор".

"Не, не, не. Няма такова нещо. Никой не ни е проверявал. Всичко е спокойно", заяви митрополит Кирил пред репортер на вестника.

"Служба ДОТИ е на директно подчинение на министерството на вътрешните работи и не отчита работата си във Варна", обясни говорителят на областната дирекция на полицията Калинка Пенчева. Дежурните във ведомството на Румен Петков пък се позоваха на защитата на класифицираната информация, каквато била работата на ДОТИ.

Това е поредния скандал около пастира на Варненската и Великопреславската митрополия дядо Кирил, припомниха паметливи. "Не се страхувам от отварянето на досиетата и е възможно да поискам от МВР документ за съпричастност към бившите тайни служби", обяви на 10 януари митрополит Кирил по повод твърденията, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС) изказани предния ден от теолога Калин Янакиев пред БНТ.

През декември 2006 година митрополит Кирил влезе в новините и около бизнес проекти за строителството на курортно селище в балчишкото село Рогачево, в близост до курорта "Албена". Там църквата вече се е сдобила с 2 парцела с обща площ 121 дка. Подобни земи БПЦ притежава на много места по Черноморието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...