Монитор: Българските манастири отварят врати по Великден


сн. МониторНощувката е между 6 и 20 лева за легло, в някои предлагат и апартаменти

Още има свободни места в светите обители за празниците

В празничните дни българските монаси са отворили врати и ще посрещнат всички поклонници, които са решили да отидат на поклонение на "Цветница" и "Великден" в манастирите, научи Монитор.

Проверка на вестника установи, че все още местата за нощувка в манастирите не са заети и ако човек не изчаква последния момент може да направи резервация за празниците. Леглата обаче са доста ограничени, защото повечето от манастирите имат между две и пет свободни стаи за гости. Цените варират между 6 и 20 лева за легло, в зависимост от обзавеждането на стаята. В някои манастири се предлагат и апартаменти и по думите на монасите те са с "лукс" обзавеждане; за тях обаче цената е по-висока. Тези стаи не се рекламират, но ако човек се обади предварително и направи резервация за дните на празниците, може да разчита на една или две нощувки в обителта. Трябва да се знае обаче, че в много от манастирите няма места, където богомолците може да се нахранят, нямат ресторанти, няма места за купон.

В манастирите които са под пряката юрисдикция на Св. Синод (Ставропигиални манастири), обаче нещата стоят малко по-различно. В обителта ресторанти няма, но около тях в непосредствена близост е пълно както със скъпи така и с по евтини ресторанти и кръчмички, в които веселбата никога не спира.

Много от митрополитите също са раздали под наем манастирски имоти около обителта и те сега са превърнати в ресторанти и увеселителни заведения.

"Всеки, който иска на Светлия празник да се помоли заедно с нас, братята монаси, все още може да си резервира легло в манастира, свободни места засега има", заяви игуменът на Рилски манастир епископ Евлогий. Той обаче изрично предупреди, че местата ще се дават само на поклонници, а не на екскурзианти. Игуменът обясни, че обителта не е за шумни компании.

"Всички манастири дават стаи за поклонници, дори и най-малките – Гложенският манастир, например", допълва чиновник от синодалната палата. Той допълни, че отделно пред обителта има ресторант с прекрасен изглед от терасата на заведението.

"Манастирите са места за молитва и в тях, както и в непосредствена близост, не е добре да се правят увеселителни заведения, грехота е, защото в обителта не бива да се вдига шум, да се пушат цигари, да се говори високо, не може да се слуша силно и музика", допълват богослови.

Иначе богослови заявиха, че никой поклонник нямало да бъде върнат от монасите и монахините и ще му бъде предложено легло и храна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...