Монитор: Митрополит Кирил въстана срещу секта


Източник: в. Монитор, бр. 2797

Сектантски плакати и листовки заляха Варна през последната седмица, предупреждават от пресцентъра на Варненската и Великопреславска Митрополия. В афишите се рекламират концерти и срещи по медитация, организирани от движението на индийския гуру Шри Чинмой.

Под прикритието, че са във Варна с благотворителна мисия да даряват помощи, секткантите правят опити да привлекат нови членове за своето движение, се казва още в изявлението на пресцентъра. От митрополията призовават варненци да не се подлъгват под обещанията за чудеса, помощи и постигане на вътрешен мир и така да се превърнат в роби на гуруто Шри Чинмой.
За да въведе желаещите в своето учение гуруто не искал пари. Прави впечатление обаче, че под маската на милосърдието около 400 души са отседнали за три седмици в луксозния хотел "Кемпински" на Златни пясъци, поше в изямлението на митрополията.

"Духовното движение" не е регистрирано в Дирекция по вероизповеданията при Министерски съвет.

Шри Чинмой нарича себе си духовен водач на ученици от над 120 центъра по целия свят. Гуруто е известен и с това, че организира стотици състезания, между които световния щафетен пробег на хармонията, провеждащ се на всеки две години.

Той твърди, че любовта е най-директният път за доближаване до Всевишния. Написал е над 1300 книги, които включват пиеси, поеми, приказки, есета, коментари и отговори на въпроси върху духовността и над 140 000 представяни на изложби мистични картини. Наред с многобройните си писания, Шри Чинмой е композирал и над 17 000 песни. Свири на различни инструменти и изнася концерти за мир в страни от целият свят. През март 2000-та година гуруто беше и у нас, а този месец предстои да изнесе концерт в морската ни столица.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...