Монитор: Уникална изложба на златни и сребърни съкровища откриха в НИМ


Средновековните златни и сребърни съкровища на България за първи път могат да се видят събрани на едно място в Националния исторически музей. Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров след откриването на експозицията вчера.

Основно място в експозицията заемат паметниците от "Военния фонд" на НИМ, който до скоро е бил засекретен. Това са ръкописи, сребърна и златна утвар, които са били спасени по време на Балканските войни и Първата световна война от българската армия. Експонатите от фонда са над 400. Най-забележителните са златна корона на охридския патриарх, златообковано евангелие на Теофилакт Български с изображения от живота на Христос и св. Климент Охридски, златни и сребърни кръстове.

Един от най-ценните експонати е сребърен релефен кръст с позлата, в който е вградено парче от разпятието на Христос. Реликвата е от 17 век и на нея са изобразени 15 сцени, които представляват цикъла от Празници и Страсти Христови. Представени са и други важни моменти от живота на Спасителя.

Уникалната експозиция съдържа и накити на знатни българки живели през Средновековието. Солидна част от колекцията са златни бижута от Късното средновековие. Те са събирани от "Златарска промишленост" в годините преди 1989 г. срещу бонове за "Кореком", а по-късно са предадени на НИМ.

в. Монитор, бр. 2553, 29 април 2006

коментар на македонския вестник Време

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...