Сега: Кирил Варненски се оплака от натиск на групировки


Източник: в. Сега

"Икономически и борчески групировки се опитват да влияят в православната църква", обяви в своя защита вчера Варненският митрополит Кирил. Той е атакуван заради устрема си да измести патриарх Максим. Кирил пропусна обаче да поясни за какво влияние става дума, само посочи, че се случвало в Пловдивско, където под негово ръководство предстои избор на митрополит.

"Ами, те си имат фаворити и смятат, че ще могат да постигнат нещо по този начин. И като бъде техният човек, да имат влияние за имотите в църквата". Така Кирил нападна останалите архиереи, а за себе си декларира, че не би оказвал никакъв натиск. Собствените си интереси към бизнеса с църковни имоти владиката определи като "вършене на работата".

Агенти от ДС нямат място в църквата, но тя сама ще реши дали да ги отстрани или накаже, защото това е вътрешноведомствен въпрос, бе категоричен владиката. По повод съмненията, че самият Кирил е свързан с бившите служби, той отново каза, че няма спомен да са го търсили такива хора. Той не се нае да коментира какъв процент от свещениците са работили за ДС, защото не бил подготвен по въпроса. "След като има съответните документи, цялата преписка, като се събере, да решаваме пълноценно, а не така на ишлеме, наизуст", отсече владиката.

Обяснение

Шефът на парламентарната комисия по човешките права и вероизповеданията Огнян Герджиков изпрати вчера писмо до Светия синод, в което иска обяснение за титлата "архонт", дадена на бизнесмена Слави Бинев. От името на комисията Герджиков пита владиците дали изобщо са взимали такова решение. До решението си стигнал, след като чул новината от медиите и му прозвучала скандално. Според Герджиков титлата е католическа и не е присъща за източното православие и специално за българската църква. Досега обаче не чул адекватно обяснение по случая от Синода.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...