Сега: Синодът обяви „Шифърът на Леонардо“ за ерес



Снимка: БГНЕСЗа втори път в последните 5 години БПЦ иска да спира филм

Митрополит Неофит излиза от синодалната палата след заседанието, на което владиците заклеймиха "Шифърът на Леонардо".

Светият синод поиска да се спрат прожекциите на "Шифърът на Леонардо", който от днес тръгва по кината по света и у нас. Макар и масово окачествен като "скандален", романът на Дан Браун, послужил за основа на филма, шества победоносно по книжарниците в целия свят. Забрана бе издадена единствено в Ливан. Срещу преведената преди повече от 2 г. на български книга църквата не ропта.

Сега обаче "Светият синод е дълбоко обезпокоен и възмутен от този богохулен и лъжеисторически филм, защото ако за сериозния учен богослов това е куп от лъжи и измислици, то за масовия зрител и читател, лишен десетилетия от исторически обосновано православно християнско вероучение, този филм е зловреден, оскърбителен за вярващите християни и руши нравствените устои на обществото и държавата, което ще се отрази пагубно на борбата срещу пороци като наркоманията, проституцията, престъпността и други злини на съвремието. Обръщаме се настоятелно с отеческа загриженост към всички институции, от които зависи да бъде предотвратено прожектирането на този кощунствен и зловреден филм", гласи официалното становище.

Митрополит Кирил омекна пред агенция БГ НЕС. "БПЦ не заклеймява никого, а напътства православните християни, че не си заслужава да гледат подобни полуфабрикати", заяви той след съвещание на висшите духовници.

"Шифърът на Леонардо" е вторият филм в последните години, срещу който БПЦ официално застава. През 2002 г. БНТ свали от програмата си "Последното изкушение на Христос", провокирана от синода. Филмът на Скорсезе, по сценарий на Никос Казандзакис, е сред най-недолюбваните от църквата в историята на киното. Гръцката православна църква отлъчи писателя след отпечатването на романа през 50-те, през 80-те и 90-те години филмът бе забранен в много страни.

За разлика от БНТ киноразпространението у нас отдавна е частно и отклик на църковния плач едва ли ще последва – освен, че е допълнителен PR за книгата и филма. Становището на църквата бе публикувано преди българската премиера на филма и вероятно е базирано на впечатления от романа и медиите. Едва ли някой от висшия клир е отскочил до Кан в сряда вечерта, за да види с очите си въпросния "полуфабрикат".

Още по-вероятно е синодът да черпи вдъхновение от колеги в други страни. Ватиканският архиепископ Анджело Амато, считан за дясна ръка на папа Бенедикт XVI, нарече книгата на Дан Браун "антихристиянска, пълна с клевети, обиди и исторически и теологични грешки". Реакция последва и от гръцката и грузинската православни църкви. Южната ни съседка не спря премиерата на филма, но отпечата листовки, в които призова гражданите да не гледат този филм. Недоволство изразиха католиците в Бразилия и Индия. Снощи в Москва също се състоя протестна акция. Масови протести на религиозни организации имаше и преди 2 г. заради "Страстите Христови". Тогава Светия синод замълча.

в. Сега, 19 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...