Сега: 10 чудотворни икони на Богородица в Криптата



Източник: в-к Сега

Изложбата "Иконография на Св. Богородица" в Криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" събра 10 чудотворни икони на Св. Богородица на едно място – уникален сам по себе си факт. Те са реплики на прочути чудотворни икони, свързани с култа към Божията майка в православния свят, съобщи за "Сега" организаторът на изложбата Георги Геров, главен уредник на отдел "Старо българско изкуство" към Националната художествена галерия. Представени са общо над 65 експоната – освен иконите са показани щампи, рисунки и копирки на възрожденски зографи, произведения на миниатюрната дърворезба, металния релеф, седефа, костта.

За първи път на едно място могат да бъдат видени копия на известни с чудесата си средновековни икони от главните монашески центрове на Света гора – св. Богородица "Икономитиса"("Икономка") от Великата лавра, св. Богородица "Портаитиса" ("Вратарница") от манастира Ивирон, св. Богородица "Заклана" от Ватопедския манастир, светинята на Хилендар св. Богородица "Троеручица", чието чудодейно копие се съхранява в Троянския манастир. Представена е и св. Богородица "Кикос" – най-прочутата светиня на Кипър, а също и изображение на "Богородичният Акатист" – основното православно химнографско съчинение, посветено на Божията майка.

Изображенията на св. Богородица имат особено място в православната иконопис, напомня Георги Геров. След третия вселенски събор в Ефес, на който Пресветата Дева е определена като Богородица (431 г.), култът към Божията майка придобива изключителна популярност в целия християнски свят. Византийският император Андроник Втори Палеолог обявява целия август за месец, посветен на чествания в нейна памет.

Св. Богородица е считана за застъпница и покровителка на определени региони, селища и манастири. Сред българските манастири на нея са посветени Бачковският, Драгалевският, Троянският, Роженският и др.

Освен Криптата в изложбата със свои експонати са се включили музейни институции от цялата страна – Националният исторически музей, Националният църковен историко-археологически музей, Общинско предприятие "Стара София" и музеят за история на София, Окръжният исторически музей във Велико Търново, Специализираният музей за зографско и резбарско изкуство в Трявна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...