Стандарт: Епископ Николай иска всички с калимявки


Източник: в. Стандарт, бр. 4993

Съгласно правилата на православната ни църква свещениците са длъжни да отчитат в касата само таксите, които миряните плащат за опело, венчавка и кръщение. Сумите от всички останали т.нар. треби, или частни служби – освещавания на сгради, панихиди, молитви за здраве, благословии на курбан и т.н., се смятат за част от възнаграждението на свещеника. Затова например на Централните софийски гробища в събота се води истинска война между дошлите да изкарат някой лев от панихиди отчета.

Размерът на требите обаче също е определен от Светия синод. Ценоразписът на различните литургии трябва да бъде окачен на вратата на всяка църква и енорийска канцелария. Според запознати на повечето места в страната, особено в големите градове, това изискване се спазва. Друг е въпросът, че отделни свещеници злоупотребяват и искат по-големи суми от официалните.

Що се отнася за облеклото на свещениците, под расото може да се носят всякакви дрехи според сезона, твърдят самите попове. "Никъде не е казано, че не може да се ходи с дънки и кубинки. В селската кал с лачени половинки ли да газим?" – оплакват се те. Управляващият Софийска митрополия епископ Николай Знеполски обаче е известен със строгите си изисквания относно облеклото на подчинените му духовници. Той не само ги гони за носене на цивилно облекло, но и държи поповете да ходят навсякъде с раса и калимявки, като не признава дори черните костюми и черните меки шапки, които са популярни сред градските свещеници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...