Стандарт: Затварят кръчмите до Бачковския манастир


Източник: в. Стандарт, бр. 4847

Игуменът дядо Борис иска наем от ресторантьорите

Кръчмари и монаси кръстосаха шпаги за земята край Бачковския манастир. Игуменът на храма архимандрит Борис настоява заведенията около светата обител да бъдат затворени. Според него частниците са разположили ресторантите си върху манастирска собственост и трябва да му плащат наем.

Става дума за крайпътните терени около стръмната уличка към централния вход на манастира. Там има общо четири заведения. Ресторантьорите в две от тях категорично отказват да плащат на дядо Борис, защото не признават терена за манастирска собственост.

"Няма да отстъпим", категоричен е игуменът, който наскоро извадил нотариални актове за спорните парцели. Те заедно с цялата дясна крайпътна зона при изхода на Бачково за Смолян се отнасят към пределите на манастира, сочат документите.

Двата ресторанта, които отказват да плащат наем, са "Чинарите" и "Вигла". Собствениците им твърдят, че заведенията се намират на терен, който е собственост на Пътно управление, затова дядо Борис нямал право да иска наем. Ресторантьорите се заканиха, че ще оспорят в съда нотариалните актове на владиката. В близост до двете заведения се намира прочутата кръчма "Джамура". Тя обаче няма да бъде затворена, тъй като собственикът й Атанас Джамура склонил да плаща наем на Бачковската обител.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...