Стандарт: Поети и попове борят агресията в училище


Източник: в. Стандарт, бр. 4981

Поети и свещеници се обединиха срещу агресията в училище. До месец ще бъде представена и концепция за въвеждането на вероучението като предмет в училищата. Това заяви Варненският митрополит Кирил вчера преди срещата на Светия синод с български интелектуалци по повод зачестилите случаи на насилие в училищата.

Дядо Кирил изрично подчерта, че проектът ще предвиди изучаването и на ислям от децата, принадлежащи към тази религия. Според митрополита чрез въвеждане на вероучението ще се преодолее и насилието сред подрастващите. Издателят Иван Гранитски заяви, че интелектуалците ще помогнат на свещениците. Хората на изкуството и служителите на църквата вършат едно и също – борят се за опазване на българския дух, подчерта той. Ще лобираме в тази насока и в парламента, и в съответните министерства, добави Гранитски.

Тази среща е само началото на редовни контакти между интелектуалците и църквата по различни обществени проблеми. На нея присъства целият състав на Светия синод с изключение на патриарх Максим и Русенския митрополит Неофит. Сред гостите освен Иван Гранитски бяха поетите Любомир Левчев и Недялко Йорданов, композиторите Хайгашот Агасян и Ценко Минкин, скулпторът проф. Димитър Сотиров. От поканените отсъстваше само писателят Антон Дончев. "Заточен е в Бачковския манастир, за да довърши романа си за Кракра Пернишки", пошегува се Гранитски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...