Стандарт: Хиляди на опашка за благословия от Максим


Източник: в. Стандарт, бр. 5042

Хиляди хора се редиха на опашка пред църквата "Света Неделя", за да целунат ръка на българския патриарх Максим. Божествена литургия и благодарствен молебен бяха отслужени вчера по повод неговия имен ден. В тържествения сутрешен ритуал участие взеха митрополити, архиереи и свещеници. Пожелание за здраве и дълголетие от името на президента Георги Първанов прочете Андрей Караславов, началник на канцеларията на държавния глава. Представители на румънската и руската православна църква представиха приветствия от своите патриарси. Поздравителен адрес за здраве и благополучие от името на Светия синод на Българската православна църква прочете и митрополит Неофит. В необичайно топлия и слънчев ден в храма се стекоха хиляди.

Те запалиха свещи и се помолиха за здравето и успеха на 92-годишния патриарх Максим. Преди две години той бе награден лично от президента с орден "Стара планина" – първа степен.

Православната църква отпразнува вчера два църковни празника – на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. След литургията бе отслужен и молебен за здраве на българския патриарх.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...