Дядо Иларион: Архонт е бил и Свети Методий, Княз Славянски


Източник: в. Новинар

Обнадеждаващо е, че митрополит Галактион е извършил службата в Рим, вървим към единение на християните от Изтока и Запада

Дядо Иларион, Вие сте най-възрастният архиерей на Българската православна църква, напоследък доста се шуми около темата за архонтството в България. На какво Вие като духовник бихте насочили мислите ни по отношение на това?

Преди всичко на богооткровените слова от свещеното писание, а именно: "Защото началникът* е Божий служител, теб за добро. Ако пък правиш зло, бой се, защото той не напразно носи меч: Той е Божий служител и отмъщава с гняв ономува, кой прави зло. За това трябва да се подчиняваме, и то не само поради страх от неговия гняв, но и по съвест. Затова и данък плащате; защото те са Божии служители и с това именно служение са постоянно заети. И тъй, отдавайте всекиму каквото сте длъжни: комуто данък – данък; комуто берия – берия; комуто страх – страх; комуто чест – чест."

Ваше Високопреосвещенство, как тогава намирате въвеждането на Слави Бинев в архонство?

На църквата са й потребни разни лостове за изпълнението на нейната спасителна и нравоучителна мисия. Пожелавам на архонт Слави Бинев да е човек отдаден на тази си висока отговорност да брани църковността, щита на вярата и да отрязва сухите и неплодородни издънки с меча на правдата.

Има ли право БПЦ да дава титлата архонт?

Че БПЦ е автокефална, самостоятелно освещава миро и в нищо не е по-нисша от която и да е друга църква. Архонт е бил и Свети Методий, известен като Княз Славянски. Свети патриарх Евтимий също е правил архонти.

Всеки епископ ли може да въвежда в архонтство?

Всеки архиерей познава най-добре нуждите на своята епархия и изключително право му е да посвещава за доброто на епархийската си църква хора във всички допустими според каноните църковни длъжности.

Митрополит Галактион своеволничил ли е?

Категорично не! Архонтството е в духа и на българското православие и след като високопреосвещения Старозагорски митрополит е извършил службата, значи вървим към нещо обнадеждаващо за единението на християните от Изток и от Запад. На всяка литургия все пак за това се молим.

Какво Ви е тогава отношението към писмото на митрополит Йосиф?

Митрополит Йосиф е далеч от родината и е нормално за неясни нему неща да отправя запитване. А що се отнася до изказването му, то право на мнение има всеки.

Някои владици твърдят, че православните архиереи нямат право да дават тази титла. Какво мислите върху това?

Вероятно не са толкова добре запознати.

Вие бихте ли въвели някого в архонство, а интересно е и кого?

Когото е нужно и ако времето се изпълни… То Богу известно.

Архонтството като армия на църквата ли се явява?

Не, защото за църквата всички сме воини, воюваме срещу злото, а би могло, архонтството да е оня институт, помагащ ни във вечната битка между добро и зло тук на земята.

Смятате ли, че е нужно нашата църква да се сближава с Ватикана, Гърция и Русия?

Дълг ни е.

Ако има митрополити в Светия синод – агенти на Държавна сигурност, смятате ли, че трябва да се оттеглят?

Църквата е богочовешки институт, съществуващ на земята от две хилядолетия и адовите сили никога не ще надвият над нея. Тя може и ще намери най-доброто и най-мъдро решение.

Има ли борба между владиците за Светия синод за това кой ще наследи патриарх Максим?

Той, патриархът, е жив и здрав и дано Господ да му дава дълги години да светителствува на българския славен патриаршески Престол. Да се мисли за подобно нещо е грях.

Според Вас архонтството може ли да е добро за българското общество?

Не само за българското, защото основното у него е любовта, а чрез нея всичко се постига. Нека бъдем добри и да намерим положителното, за да вървим напред. Да е на добър час!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...