24 часа: Подхвърлиха на „Атака” хартиен Осама бен ЛаденИзточник: в. 24 часа , бр. 196

Кмет и мюфтийство мерят чий звук е по-силен: от камбаните на „Св. Александър Невски” или от джамията

Мъж на средна възраст с арабски черти, малко преди 14 часа вчера, подхвърли пред поста на "Атака", разположен пред джамията в София, портрет на Осама бен Ладен.

С отнесен поглед човекът се приближи до микробуса на „Атака" и остави сгънатата рисунка, видя репортер на "24 часа". Без да спре и за секунда, хвърли навитото на руло парче хартия върху масата, на която лежаха разтворените за подписи листа и изчезна в тълпата.

От почти 2 месеца партията на Сидеров агитира минувачи да се подписват срещу новините на турски по БНТ и срещу тонколоните на джамията, от които се зове към молитва.

"Посланието" е изрязано от календар парче с формат А4, на чиято бяла страна с молив е изрисуван портрет, кратък текст на арабски от лявата страна и "1394 година" отдясно.

Служителите в джамията категорично отрекоха да имат нещо общо с анонимния мюсюлманин, но потвърдиха, че актът е провокиран от постоянно нарастващото в последно време напрежение между вярващите и "Атака". При всяка служба националистите пускат химна или "Многая лета", заглушавайки арабската реч.

"Не можем да се молим на спокойствие. Не знам защо се заяждат с нас – каза вчера имамът Шенол Кезем Исмаил. – Пускат музика точно когато ние призоваваме вярващите за молитва. Дори и в джамията не се чуваме."

Преди дни кметът Бойко Борисов помоли да намалят децибелите и вчера той извика човек от мюфтийството, но оттам не отстъпват. Говорителят на главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов, който бе на срещата, заяви, че са склонни намалят звука ако се окаже, че е по-висок от този на православните храмове.

„Тръгнем ли да мерим колко е шумът от камбаните и от минарето, ще сгрешим. Предлагам всяка общност да изповядва религията си и да живее мирно, в противен случай нищо добро не очаква държавата", каза Борисов.

Хюсеин Хафъзов е категоричен, че звукът на тонколоните не може да бъде нито намален, нито спрян, защото призивът за молитви ще се обезсмисли. Той напомни, че от 5 задължителни призива в денонощието от джамията излъчват само 3.

„И при нас са идвали вярващи с оплаквания от камбаните на православните храмове, но им обясняваме, че мюсюлманите не трябва да се противопоставят на никоя религия и никога не сме оповестявали подобни сигнали, а сме се опитвали да ограмотим хората", каза Хюсеин Хафъзов.

Според мюсюлманите проблемите със звука започнали, след като "Атака" се появила на политическата сцена. "От 11 години съм имам тук и не съм имал проблеми. Винаги е имало толерантност и разбирателство", твърди Исмаил. Според него припевите, които три пъти дневно зазвучават от минарето, не били силни. Дори трамваите успявали да ги заглушат. Освен това вървели само около 2 минути.

"Няма как да не вдигаме шум – обяснява имамът. – Това е задължително за нашата религия. Освен това се молим по пет пъти на ден, а пускаме колоните по 3 пъти вместо по 5. Рано сутрин и късно вечер не четем, за да не притесняваме хората."

Дошлите на обедна молитва в джамията мюсюлмани бяха категорични, че това са провокации и е най-добре да спрат незабавно.

Днес кметът Борисов разреши митинга на "Атака" за рождения ден на Левски, който обаче ще премине пред джамията. Веднага след това противопоставянето трябва да се прекрати, казаха от общината.

"По телевизия СКАТ от "Атака" призоваха хората да се съберат на 18 юли и насила да влязат и да демонтират колоните", оплака се Исмаил.

Екипът на Волен пред джамията обаче отрече за такива призиви.

"Ние организираме митинг в чест на Левски, но ще го проведем пред джамията", обясниха националистите. Те в никакъв случай не желаели конфронтации на религиозна основа. Просто искали тонколоните да се махнат и да се чете на живо от минарето, без озвучаване. От 24 май досега пред паркинга на ЦУМ са събрали 35 хил. подписа.

Зам.-лидерът на „Атака” Антон Сираков смята, че в джамията се прави политика, а не религиозни ритуали.

„Някой знае ли как се употребява тази апаратура по време на предизборни кампании", попита пък бившият зам.-кмет по социалната дейност Димитър Рангелов, когото от „Атака” си бяха довели за подкрепа.

Волен Сидеров напомни и на столичния кмет Борисов, че първи се е сетил да поведе битка с джамията. Което довело до признание от столичния инспекторат, че нито е искано, нито е давано разрешение за озвучителната уредба в центъра на столицата.

„Не Борисов, а ние постигнахме този успех", натърти Сидеров.

Говорителят на мюфтийството Хафъзов и Сидеров влязоха в задочен спор разрешено ли е изобщо ползването на високоговорители. Според лидера на „Атака" те не се вписват в каноните на исляма. „В Индия, Пакистан, Египет властите са забранили мощни звукови уредби с призиви за молитва".

„Не е вярно, в цял свят е така", контрира Хафъзов.

От „Атака" са пратили писмо до шефа на Общинския съвет в София Владимир Кисьов с искане до края на месеца призивът от колоните да бъде забранен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...