Стандарт: Вярата не се брани с надвикване


Източник: в. Стандарт, бр. 4859

Вече една седмица центърът на София е свидетел на надвикване. Или по-точно – на надпяване. От минарето на "Баня баши" надава глас механичният глас на имама. До него пък агитката на "Атака" контрира с православни химни в изпълнения на мощния бас на Борис Христов. В резултат на което не е съвсем ясно кой вдига в момента повече шум.

В интерес на истината и двете страни имат някакви основания. Езанът (призоваването на вярващите към молитва) е част от богослужебната практика на исляма. От Главно мюфтийство твърдят, че са направили компромис, като не включват уредбата за първия и последният намаз (молитва). Но упорито не искат да намалят децибелите. Националистите от "Атака" пък използват също донякъде оправданото недоволство на столичани. Като хора, несвикнали да общуват с друговерци, те от време на време започват да се дразнят от самото присъствие на джамия в центъра на София.

Неотстъпчивостта и на двете страни е необяснима. В идеалния център на София мюсюлмани не живеят, така че ходжата просто няма кого да привиква. Забързаните софиянци едва ли толкова имат право да се дразнят от езана, ако е наистина малко по-тих. А ако си въобразяват, че в Париж или Берлин джамиите са по-малко, горчиво се лъжат. Да не говорим, че грохотът на трамваите и колите по околните улици заглушава и "Аллах акбар", и "Многая лета".

Компромисът в случая е жизненонеобходим. Кметът Борисов е прав с предупреждението си, че от подобни бабаитлъци може да пламне голям пожар. Особено ако "Атака" изпълни заканата си да започне масова кампания против всички джамии в страната.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...