Монитор: Патриарх Максим спрял оставката на епископ Николай


Сн. Бойко КичуковПатриарх Максим не e сложил подписа си на подадената от Знеполския епископ Николай оставка и по този начин спрял разглеждането й в Светия синод, научи "Монитор". Дядо Николай поискал да бъде освободен от поста като викарий на Софийска митрополия, защото се обидил на владиците, че му поискали отчет за работата като епископ.

"Не сме разглеждали оставка на последното заседание", каза пред "Монитор" Неврокопският митрополит Натанаил.

"Кого ще сложат, като нямат епископи от ранга на Николай", коментират свещенослужители. Братята допълват, че освен дядо Евлогий, ръкоположен преди няколко месеца за игумен на Рилския манастир, никой от епископите не ставал за поста митрополитски викарий на Софийска митрополия. Смяна на местата им обаче не би била добра, защото дядо Николай нямал никакъв манастирски опит.

На практика, а и по канон, при здравословното състояние на патриарх Максим, който е и Софийски митрополит, викарият е този, който ръководи ежедневните дела на митрополията.

"Друг вариант е владиците да ръкоположат нов епископ на мястото на Николай. И тук обаче изборът е ограничен до архимандритите Сионий или Йоан. Като махнем епископите Николай и Евлогий, другите архиереи за нищо не стават", коментират богослови. Те обаче се съмнявали, че митрополитите ще ръкоположат някого в епископски сан без патриарх Максим да присъства на хиротонията му.

в. Монитор, бр. 2571, 17 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...