Как да постъпим в случаите, когато единият член от семейството не е вярващ?


Съпругът ми е невярващ и което е по лошо – опитва се да ограничи посещенията ми в храма и говори обидно за вярващите ми приятели. С Божията помощ ме пусна по празниците и така можех да се изповядам и причастя.

Благодаря за вниманието. Бог да е с всички нас.

свещеник Добромир Димитров: Здравейте!

Наистина много е тежко за човек, когато неговият съпруг или неговата съпруга не споделят живота в Църквата. Това неминуемо води до дразги и недоволство. В такива случаи винаги трябва да имаме в сърцето си думите на Господа Иисуса Христа да бъдем: „мъдри като змии и незлобиви като гълъби” (Мат.10:17).

Семейството е Божи дар. В него би трябвало ние най-лесно да превъзмогваме собствения си егоизъм, да се жертваме за другия с любов и търпение . В семейството ние се учим да обичаме и се подготвяме за вечния живот. То е шанс за смирение и отсичане на собствената воля; между другото същите тези принципи важат и в монашеския живот.

Св. ап. Павел в посланието си до коринтските християни им говори как да се отнасят към неповярвалите си половинки. Той ги съветва да не се разделят и да търпят несгодите. „Защото неповярвал мъж бива осветен чрез вярваща жена, и неповярвала жена бива осветена чрез вярващия мъж…” (1 Кор. 7:14); и „Защото отде знаеш жено, не ще ли спасиш ти мъжа? Или, отде знаеш, о мъжо, не ще ли спасиш ти жената?”(1 Кор. 7:16).

Както виждаш св. ап. Павел посочва крайната цел на брака, а именно вечния живот.

Спомнете си първото чудо на Господа. Как той от водата направи вино на сватбата в Кана Галилейска. С това Той показа как водата като символ на преходното, стана вино – символ на вечното. Така е и при съпружеския живот.

Не трябва също да забравяме, че чудото в Кана стана накрая на сватбата. Това означава, че превръщането на водата във вино в нашия брак, ще дойде накрая т.е. в залеза на нашия съпружески живот.

Нека за вас мъжът ви бъде като Христос, обичайте го и се съобразявайте с него. Дори жертвайте заради него богослужението, поста, молитвеното правило. Така с търпение и любов той след време сам ще се промени и после заедно ще се молите, постите и причастявате.

Нека той по никакъв начин да не намразва църквата и да вижда в нея конкуренция. Молете се за него, защото ние не знаем какъв е Божият промисъл за спасението на всеки човек.

Любов. Разсъждение. Търпение.

Твой в Христа: отец Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...