Сега: Семинарист преброи рухналите църкви


семинаристът Светлозар Стоянов; снимка: Борислав НиколовИзточник: в. Сега

Фотоизложба под наслов "Осквернени и забравени православни храмове в България" се открива днес във фоайето на Богословския факултет. Тя е плод на 6-годишните усилия на семинариста Светлозар Стоянов и е реализирана със съдействието на "Фондация 2000 г. Рождество Христово" и Дирекцията по вероизповедания при Министерския съвет. Над 100 разтърсващи снимки, заснети в над 30 църковни и манастирски сгради на територията на България, са регистрирали материалния израз на вандализма, сполетял като бедствие страната.

Воден от ентусиазма си, авторът сподели пред "Сега", че няма за цел да клейми и осъжда. Идеята на изложбата му според него е да се регистрира разрухата и с доброволни дарения да се поправят грешките на тези, които са я допуснали.

кадър от изложбата на Светозар, Черепишка семинария "Св. Йоан Рилски", с. Люти бродКато людете от с. Камено поле, Врачанско, където църквата, като в болшевишките времена, продължава да служи за говедарник. Или рухналият храм в с. Миндя, Великотърновско. Или сградата на бившата семинария в Черепишкия манастир.

Всеки, който иска да направи дарение в полза на рухналите български църкви и манастири, може да стори това на следните сметки:

"Хебросбанк, "Фондация 2000 г. Рождество Христово"
в български лева – BG7ACBP75271053078016
в евро: BG73ACBP75271453078026

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...