В Русия ще има православна телевизия


Източник: сп. Огонёк

Днешната телевизия е такава, че дори на атеистите им идва да извикат: „Боже мой!” Християните в Русия решиха да не се ограничат с този вопъл, а да създадат обществена православна телевизия. Наскоро в Москва бе проведена кръгла маса с участието на заинтересуваните лица — режисьори, продуценти, водещи, депутати, предприемачи, свещеници – които създадоха инициативна група, издадоха апел за общонационално събиране на средства и се обърнаха към нобеловия лауреат Александър Солженицин с молба да оглави лично попечителския съвет на бъдещия национален православен канал, наречен доста амбициозно — Телевизия на националното възраждане.

Става дума не за някакъв чисто религиозен канал, каквито има в много страни: католически,  протестантски, мюсюлмански… Планира се създаването на обществена телевизия, чиито предавания ще се правят на основата на православните ценности.

Смята се, че първата православна (регионална) телевизия в Русия е каналът "Съюз" — ТВ-компанията на Екатеринбургската епархия, която започна да излъчва през януари тази година. След това бентът сякаш се отприщи: появиха се каналите "Спасител", "Звезда"… Единият се нарича "обществено-православен", другият — "национално-патриотичен", но задачите им са сходни, а Руската православна църква е някъде наблизо.

И държавата не остана настрана. Министърът на културата Александър Соколов каза през лятото, че правителството обсъжда проект за федерален православен канал.

Иван Демидов, главен редактор на обществения православен канал "Спасител":

Не виждам нищо лошо в това държавата да участва в създаването на канал, който ще развива православните ценности, и дори да вложи пари в него. А на Руската православна църква тепърва й предстои да развива участието си в подобни светски проекти. Ние, слава Богу, работим с благословията на Московската патриаршия и сме в достатъчно тесни отношения с огромен брой свещеници. Но на светския човек в началото му е трудно да разбере тази система: от една страна си свободен — не получаваш никакви указания, а от друга — защо да крием: когато нямаш указания, трудно е да не направиш някоя грешка…

Каналът "Спасител" не е общодостъпен — той се разпространява в пакета "НТВ-Плюс". Неговите създатели подчертават, че телевизията не е храм, където хората жертват пари и не искат отчет, а бизнеспроект — инвестициите трябва да се възвръщат. Засега на канала не му е лесно. А за една общофедерална телевизия ще са нужни много по-големи средства. По думите на министъра на културата Соколов държавата вече е пресмятала разходите и се е оказало, че това ще струва доста скъпо. Инициативната група за Телевизия на националното възраждане също е направила своите пресмятания.

Валерий Дьомин, сценарист, режисьор:

В Русия 80% от хората се смятат за православни. Ако видим колко харчи държавата всяка година за телевизия и вземем 5% от тази цифра, ние ще можем да осигурим поне две трети от нужното за функционирането на национален православен канал (годишно за това се искат около $32 млн). Друга работа е, че в самото начало, за да се създаде каналът, е необходима голяма сума — около $360 млн. Рекохме си: както събрахме някога пари за храма Христос Спасител, така ще съберем и за Телевизията на националното възраждане. На кръглата маса се каза, че ако всеки кръстен човек в Русия дава по рубла на ден, ще можем да направим канала.

Изглежда, че ключова в Телевизията на националното възраждане ще бъде думата "руски". И сега главните предавания на канала "Спасител" се наричат "Руски час", "Руски час – Жалони", "Руски час – Седмица"… И единственото информационно-аналитично предаване с православен уклон, което се излъчва в общодостъпен ефир в момента, се нарича "Руски поглед" (Трети канал).

Андрей Добров, водещ на предаването "Руски поглед":

Предаването, което правя, беше замислено от мен като руска телевизия. В Русия е развито федералното ТВ-излъчване, но не и националното. Искам да кажа, че телевизията е "общорусийска", но не и етнически руска. Докато в местните републики има например татарска, калмицка телевизия. Нашият канал е с метров обхват, но не е голям. Ние предаваме главно за Москва и Московска област. Върху нас не тежи бремето на "федералността" и затова ние можем да заемем нишата на руската национална телевизия. Гледат ни и хора от други народности, които разбират: ако руският народ престане да се развива, ако той не бъде циментиращата съставка, страната ни ще се разпадне. Ние отразяваме гледната точка на руснаците, а руската култура расте от векове върху православна почва. Мисля, че мнозина ще се стремят да заемат нишата на руската православна телевизия. Но тази ниша е трудна. Малко е да бъдеш само патриот, трябва да си просветен патриот.

Послеслов на "Огоньок"

Защо започна това православно настъпление към телевизията през последно време? Очевидно е, че безвкусието и пошлостта на днешните ТВ-предавания е една от причините, които карат християните да се обединяват, но тя не е единствената. Те признават заслугите на канала "Култура", но въпреки това искат да създадат не нещо подобно на него, а нещо съвсем друго — телевизия, която да поставя акцента върху Православието. И те усещат, разбира се, че са влезли в главния поток: държавата, която така и не успя да издири през последните години националната идея, е готова, както изглежда, да приеме като такава идея Православието. Още повече, че има и структура, способна да я разпространява.

Възможно е създаването на православен канал да е за телевизионните кръгове още един начин за избягване от конкурентната борба: в религиозната ниша те ще бъдат единствените и главните. Какво може да стане пречка за успеха на православната телевизия? Първо, сред привържениците на Телевизията на националното възраждане има различни хора – от крайни до умерени – и не по всички въпроси те стигат до съгласие. И, второ, никой, както изглежда, не знае отговора на въпроса: иска ли самата нация да се възроди?…

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...