Нотариален акт на храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ – коментар от редакцията



Уважаеми читатели,

Вчера сайтът Православие България публикува материал за историята на Руската църква в София.

Споделеният в статията нотариален акт за собственост на храма-подворие „Свети Николай Мирликийски“ в София днес се използва в журналистическа публикация, предназначена да дискредитира сайта и разпространена масово в социалните мрежи, в която се твърди, че:

  • документът е фалшив;
  • че е първоначално разпространен от сайта Православие България;
  • че е фалшифициран от сайта Православие България.

Намираме за полезно да отговорим кратко на тези твърдения.

1. Нотариалният акт беше достъпен в интернет и се коментираше активно от медиите в предхождащия публикацията ден. Копието от файла е придобито от съответните публикации в мрежата и това е проверима информация, както е проверима и хронологията на публикациите в различните сайтове и постове в социалните мрежи. (Което значи, че авторът умишлено е разпространил клеветническите си твърдения в публикацията, за което, припомняме, се носи наказателна отговорност по българското законодателство).

2. Към днешна дата има изявление на българския министър-председател, което цитира въпросния документ. Там не се поставя въпрос за неговата автентичност. По-късно автентичостта на акта беше потвърдена от Атенцията по вписванията. Което допълнително изяснява характера на цитираната клеветническа публикация.

Уважаеми читатели,

Опитите да бъде дискредитиран сайтът Православие България заради публикуване на неудобна и нежелана от някого информация, не са от вчера. Те винаги протичат по еднообразен начин – чрез атаки и клеветнически публикации срещу членове на екипа. Използваме повода да подчертаем, че тези опити никога не са били фактор, който да влияе на избора ни на поведение.  Изборът ни винаги се е ръководил от вътрешното ни убеждение и целите, с които е създадена медията. Една от тези цели е „да осигурява национална и международна видимост на информация, свързана с историята и настоящия живот на Българската православна църква, на нейните официални структури и институции, на печатните ѝ издания и официални документи, свързани с дейността ѝ“.

Така че, въпреки очевидните усилия да се осуети това, сайтът ни ще продължи да публикува всички значими документи и коментари върху споровете, свързани с храма-подворие „Свети Николай Мирликийски“ в София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...