Патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия



На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет в сградата на Софийска света митрополия, Негово Високопреосвещенство Птолемаидския митрополит Емануил от Александрийската патриаршия. Митрополит Емануил се намира в България по покана на игумена на Църногорския манастир.

Птолемаидският митрополит беше съпровождан от архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Апостол от братството на манастира, йеродякон Палама и монахиня Екатерина.

От българска страна на срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, Трънска духовна околия, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и йеродякон Поликарп.

На срещата гостите благодариха на Негово Светейшество за благословението да посетят България и Софийска епархия и да вземат участие в празника на св. Силуан Атонски в Църногорския манастир, и изразиха своето задоволство от любезното и топло гостоприемство. По време на срещата митрополит Емануил предаде на патриарх Неофит поздрави от Александрийския патриарх Теодор.

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит благодари за топлите слова на гостите и предаде искрени благопожелания на своя събрат Александрийския патриарх.

По време на разговора бяха засегнати различни теми, свързани с духовното въздигане на православните християни по целия свят.

В края на срещата патриарх Неофит подари на своите гости паметни подаръци за благословение и молитвен спомен.

Източник: Софийска света митрополия

Снимки: йеродякон Поликарп

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...