Риалити шоуто и религията


Още в самото начало на сезонa на риалити шоутата започна създаването на сензации и зрелища. Определяният като религиозен фанатик Пламен стана основна тема в Биг Брадър. Неговото поведение го превърна в изключително негативен и отблъскващ персонаж, прикриващ множеството си отрицателни черти зад религиозността.

Очевидно е, че този човек не се вписва в представата за примерен християнин, но все пак той се определя като ревностен такъв. Опасявам се, че асоциацията между неговата личност и християнската вяра е неизбежна за една част от зрителите. Но защо това е възможно да се случи в ефир. Нима такива мега бюджетни програми като Биг Брадър нямат специалисти, които да видят, че един човек очевидно има сериозни психически и поведенчески проблеми. Ясно е, че провокацията е умишлено търсена, за да генерира огромен зрителски интерес (нещо съвсем обичайно за този формат предавания). Но това ли е единствената причина? Не можеше ли да се намери някакъв друг ексцентрик, който не е „обсебен” от християнството.

Искам да припомня рекламната кампания на шоуто, която използваше тематиката за смъртните грехове и тяхното евентуално престъпване от бъдещите участници. Кампанията срещна съпротива от страна на Варненска и Великопреславската митрополия, която я определи като „арогантна и безцеремонна реклама на греха”. В образа на така наречения религиозен фанатик от Варна, попаднал в шоуто, се вижда реакцията на Биг Брадър спрямо опитите на църквата да действа като цензор на предлаганите продукти за масова телевизионна консумация.

Едно ясно послание може да бъде забелязано от страна на риалити шоуто – не се опитвайте да навлизате и критикувате нашата пазарна ниша, защото имаме възможността да дискредитираме вашата религия и да навлезем и оспорим морала във вашата сфера на действие.

Използвайки най-ефективното средство за въздействие – телевизията, пазарните интереси филтрират средата си и агресивно отблъскват опитите за външни въздействия. Очевидно е, че налагането на някакви морални норми в пазарно ориентирана среда, като тази на риалити шоутата, е невъзможна. Единственият важен фактор е генерирането на консумация, която да натрупва капитал.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...