Думи за монашествотоМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  С риск да предизвикам сълзите на авторката ще я коригирам в явни грешки:

  1) „преподобни Теодосий Велики…. За него се знае, че е подвижникът, който създава общежителното монашество…“ Не е вярно. Реално погледнато, първият отшелник преп. Антоний, в чийто манастир бях преди месец, накрая е „капитулирал“ и е станал игумен на манастир. Но за първи общежитиен манастир се смята този на преп. Пахомий, който случайно или не е бил преди това римски офицер.

  2) „Монашеството е било съсипвано от две страни по времето на социализма: от държавата и от семейството“. И това не е вярно. Най-големият терор спрямо монашеството се оказваше и продължава да се оказва от самите монаси и от владиците, които гонят всички свястни и нормални послушници от манастирите. Който беше ченге преди, продължава да е ченге и сега.

 2. лъчезар каза:

  Дон Кихот е прав.Освен това половината монаси поне са обратни.За сравнение в Гърция например днес има над 6000 монаси, а в Румъния над 8000.Както се казваше: „къде сме ние“? Сещам се, че и Дим Дуков беше в манастир, но монах да го нарека не мога.

 3. Дон Кихот каза:

  За да се напише статия на горната тема, човек трябва да познава църковната история и сам да е монах. Аз мога да напиша такава статия, но тя ще бъде толкова откровена, да не кажа брутална, че ще предизвика вой, какъвто сайтът няма да понесе.

 4. Ipodqkon_Psalt V.Stanoev каза:

  Поздравявам от сърце авторката на тази прекрасна и боговдъхновенна статия за монашеството Г-жа/ца Дария Захариева,напълно съм съгласен,със нейната статия,защото според мен,като семинарист,и човек,който отдавна бих казал е в църковната система,че въобще комунизма не е виновен,нашите родни и прекракрасни Св.Обители,а и Църкви също така да се рушат в буквалният смисъл на думата,владиците да не хаят,и да си седят по цял ден на бурото,и да служат в Църкви и Манастири,който са в близост до тях,а някой от прекрасните ни манастири,около София(Панчаревският и Долно-Пасарелският Манастири и много други в цялата страна),да се рушат да няма монаси и свещеници за храмовете………..Ами с простички думи КЪДЕ ОТИВАТ КАДРИТЕ ОТ СЕМИНАРИЙТЕ И БОГОСЛОВСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ,КОЙТО БЛИКАТ КАТО ИЗВЕДРО ВСЯКА ГОДИНА……..ще ви кажа стават продавачи на баници,охранители и тем подобни работи,защото с вашето безхаберие,не изпълнъвате,определено закона Господен да възлубите Бога и ближните от сърце и душа и да им помагате,най-вече като архипастири на БПЦ………Но нека Господ ви вразуми и да разбере,че без кадрите,който завършват,Семинарийте или Богословските факултети вие сте загубени и нама как да продължите……защото далаверите ви са на привършване……Бог да вразумява и съди всички ни….и да получим награда от Всеподателя Богаспоред делата си,и вярата си в него,защото вяра без дела е мъртва……!

  Ваш брат во Христа Васил!

 5. Ipodqkon_Psalt V.Stanoev каза:

  Поздравявам от сърце авторката на тази прекрасна и боговдъхновенна статия за монашеството,Г-жа/ца Дария Захариева,напълно съм съгласен,със нейната статия,защото според мен,като семинарист,и човек,който отдавна бих казал е в църковната система,че въобще комунизма не е виновен,нашите родни и прекракрасни Св.Обители,а и Църкви също така да се рушат в буквалният смисъл на думата,владиците да не хаят,и да си седят по цял ден на бюрото,и да служат в Църкви и Манастири,който са в близост до тях,а някой от прекрасните ни манастири,около София(Панчаревският и Долно-Пасарелският Манастири и много други в цялата страна),да се рушат,да няма монаси и свещеници за храмовете………..Ами с простички думи КЪДЕ ОТИВАТ КАДРИТЕ ОТ СЕМИНАРИЙТЕ И БОГОСЛОВСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ,КОЙТО БЛИКАТ КАТО ИЗВЕДРО ВСЯКА ГОДИНА……..ще ви кажа стават продавачи на баници,охранители и тем подобни работи,защото с вашето безхаберие,не изпълнъвате,определено закона Господен,да възлюбите Бога и ближните от сърце и душа и да им помагате,най-вече като архипастири на БПЦ………Но нека Господ ви вразуми и да разберете,че без кадрите,който завършват,Семинарийте или Богословските факултети вие сте загубени и няма как да продължите……защото далаверите ви са на привършване……Бог да вразумява и съди всички ни….и да получим награда от Всеподателя Бога,според делата си,и вярата си в него,защото вяра без дела е мъртва……Амин!

  Ваш брат во Христа Васил!

 6. dari каза:

  Не твърдя, че преподобни Теодосий е първият, който става игумен на манастир. Навсякъде, включително в житието на светеца е казано, че той е „баща на общежитийното монашество“. Нито ще изчерпя темата, нито ще кажа най-важното, отец Павел! Та това е безкрайна тема и е редно тя да има продължение. Мисля, че не трябва да се мълчи, „защото авторът не е монах“. Моля, пишете, няма защо да ви притеснява това, което ще кажете, щом е истина!

 7. prezv. Georgi каза:

  Така е, отец Павеле, „най-пресен“ пример – Черепишката света обител! Спаси, Господи!!!

 8. dari каза:

  Смятам, че е много нечестно да ме вините, отец архимандрит, за неща, които съм посочила и сама в материала си. И трябва ли изрично да посочвам на кой ред съм написала, че за монашеството най-добре биха говорили монасите.
  Най-лесно е да се гледа отстрани и да се оценяват другите, да се търси тяхната некомпетентност, нали?! прекрасно зная, че около свети Антоний са се събрали ученици, ученици е имало около свети Пахомий! Но денят, на свети Теодосий за мен послужи за повод да напиша нещо за монашеството. Още ли ще ме съдите, задето не принадлежа към иноците? Това е тема с продължение и нека по нея пише монах, ще бъде чудесно! А докато чакам, смятам, че имам право на мнение, на отношение към един празник, към един светец и към една от най-мълчаните теми в родната ни Църква!

 9. Дон Кихот каза:

  Признай си, че си сбъркала и погрешно си изкарала св. Теодосий баща на общежитийното монашество. За какво са тези извъртания и контраобвинения? Ако беше писала, че той въвежда този вод монашество В ПАЛЕСТИНА – да!
  .
  Няма да пиша за БГ монашество – поне засега, за да не съблазним четящите форума. И без това имам много друга работа.

 10. dari каза:

  Да, цитирала съм неправилно. Бях пропуснала да кажа, че в житието на светеца е дадено така и излезе, че аз съм го „произвела“ „баща на общежитийното монашество“ или първият, който създава общежителен манастир. Дразни ме, обаче, че когато някой напише нещо, престраши се и напише нещо без особена претенция получава излишно количество нападки. Вместо да има повече автори, има само много коментатори. Иначе, съгласете се с мен, за монашеството могат да пишат и не-монаси – просто хора от Църквата… И не мисля, че кой знае какво ще стане!

 11. Дон Кихот каза:

  Откъде познаваш монашеството? От хлапетата митрополити с техните крейзи идеи? От летните екскурзии по манастирите, където се гоните из ливадите, а вечер се напивате в трапезарията? От книжките, писани предимно от разколници? Не, нищо не знаете за него. Не сте яли бой в манастир, не са ви забранявали да четете книги и да се къпете с месеци, не са ви нареждали да съборите едното крило на манастира и да го построите отново. Направо хал хабер си нямате.

 12. iliana каза:

  „Не сте яли бой в манастир, не са ви забранявали да четете книги и да се къпете с месеци, не са ви нареждали да съборите едното крило на манастира и да го построите отново. Направо хал хабер си нямате.“ – е, което трябва да се знае за монашеството? и да се предаде на тези, които не знаят?

 13. magi_didi каза:

  За Ваше сведение и за слава на нашия Господ Иисус Христос в България има достойно монашество!!! Свидетели сме на истинско всеотдайно служение на Бога и ближния на хора с монашеско призвание. И хубаво би било, ако всеки от нас се запита с какво: Ние сме в помощ на монашеското дело, всеки от нас според възможностите и призванията, в които се намираме!!! „Жълтите“ коментари и слухове за монашеството са най – малкото вредни и мястото им не е по страниците на Православен сайт, защото каква е ползата за душите ни и за душите на тези по – незапознатите с Православната вяра наши братя и сестри, ако уронваме Ангелското служение на тези, които достойно носят това призвание?

 14. Дон Кихот каза:

  крила или окови?

  http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=59632&cf=

 15. Галя каза:

  Статията ми хареса. Искам да кажа, че за съжаление днес ценностната система на цялото общество е променена. Вярно е, че комунизмът в предишните 45 години оказа влиание, но какво направиха нашите църковни водачи в изминалите 20 години преход. Аз мисля, че всички ние сме виновни, защото много е есно да казваме какво трябва да правят другите, а не се замисляме какво ние самите правим.

 16. Божия Гръм каза:

  Всичко това е много интересно, драги ми люде, но едно не мога да вдяна, що ли е толкоз трудно да признаете че монашество, такова каквото трябва да е в България няма.