Египет – Кайро; Света Екатерина; курорта Шарм Ел Шейх и Александрия


Фондация "Покров Богородичен" и Туристическа агенция “Сканер” ви предлагат едно приятно пътешествие до Кайро, Александрия и Света Екатерина.

Каним ви да посетим Древният Египет, пирамидите, да опитаме арабска кухня, но и да се докоснем до мистиката на ранното християнство. Да изкачим планината Синай, където Мойсей получил заповедите и да посетим древният манастир „Св. Екатерина”. Ще се докоснем до великата Александрия, но и до екзотичният курорт Шарм Ел Шейх.

ПРОГРАМА

 

1 ден – 21 февруари 2008 г., четвъртък
17,00 ч. – сборен пункт летище София – зала „Заминаващи”. Полет София – Истанбул – Кайро. Пристигане в Кайро в 1,30 ч. Посрещане и трансфер до хотел, настаняване.

2 ден – 22 февруари 2008 г., петък
Закуска. Отпътуване за Гиза, разглеждане на Египетските пирамиди (пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин) – единствените оцелели от 7-те чудеса на античния свят и най–голямата забележителност от египетската древна култура. Следобед: Посещение на около 40 км югозападно от Кайро руините на древните Сакара и Мемфис, където се намира стъпаловидната пирамида на Джосер, най-древната от 97-те пирамиди в Египет. Обяд в местен египетски ресторант. Вечерта: Връщане в хотела, от където по късно, по ваше желание, ще се посети вечеря на кораб по Нил с кулинарните изкушения на арабската кухня и със запомняща се ориенталска програма. Нощувка.

3 ден – 23 февруари – 2008 г., събота
Закуска. Отпътуване в 6:00 часа за Света Екатерина в Синайския полуостров . Ще бъдат посетени манастира „Света Екатерина”, най-стария функциониращ християнски манастир и най-малката епархия в света. След пристигане, настаняване в хотела с вечеря и нощувка. Пожелание изкачване на Синайската планината, където Мойсей е получил 10-те Божии заповеди. (Предлагаме ви едно приключенско нощно изкачване с фенерче в ръка по стъпките на Моисей и посрещане на незабравимия изгрев от върха – ставане в 2:00 ч. през нощта, време за закуска и кафе, 2:45 тръгване, времетраене на изкачване 2 часа – по желание наемане на камила). Слизане от планината и посещение на манастира, в който се намира горящия храст и една от най-богатите библиотеки в света със старинни ръкописи. Връщане в хотела. Нощувка.

4 ден (24 февруари 2008 г. – неделя)
Закуска. Отпътуване за курорта Шарм Ел Шейх, който се намира на Червено море. Пристигане и настаняване в хотел. По желание: Разходка със сафари в пустинята до бедуинско селище с местен обяд или морска разходка с лодка до коралови рифове с обяд. Подводния свят е неповторим – разноцветни корали с причудливи форми, тропически риби с необичайни багри , октоподи, костенурки, сепии. Вечерта: Връщане в хотела и нощувка.

5 ден – 25 февруари 2008 г., понеделник
Закуска. Отпътуване за Кайро. Посещение на националния исторически музей, събрал съкровищата на Древен Египет от времето на фараоните, елините и римляните, населявали тези земи през вековете. По ваше желание, посещение на най-ценното в сбирката, колекцията на Тутанкамон със златния 250-килограмов саркофаг, изключително постижение на златарското изкуство, както и на мумиите на следните царе: Сакнан Раа (основател на 18 годишна династия), Аменхотеп I, Тотмос II, Рамзес II .Обяд в локален ресторант. Връщане в хотела, пожелание ще се посети представлението „Звук и Светлина” на пирамидите. Връщане в хотела и нощувка.

6 ден – 26 февруари 2008 г., вторник

Закуска. Посещение на цитаделата на Салах Ал Дин – център на града за повече от 700 години от времето на Мохамед. На негово име е наречена и известната алабастрова джамия, построена през 1830 година по модел на църквата Св. София в Истанбул. Посещение на Стария Кайро – Вавилонската крепост на Император Траян, най–известната християнска църква „Св.Богородица” 3 – 4 век, построена върху южната кула на вавилонска крепост. Синагогата на Бен Езра – 9 век, издигната на мястото, където кошницата с малкия Мойсей е била намерена от царската дъщеря, Коптския музей, Църквата на Абу Серга, носеща легендата, че е построена върху мястото, където светото семейство е почивало след пристигането му в Египет. Обяд в локален ресторант, следван от малка обедна почивка в ориенталско кафе. Свободно време за пазаруване. Връщане в хотела и нощувка.

7 ден – 27 февруари 2008 г., сряда
Закуска. Предвидена е целодневна екскурзия до град Александрия (Перлата на Средиземноморието). По път за Александрия посещение на манастирите Уади Ел Натрун на 100 км от Кайро, от изключителна важност за древно египетската култура. Манастирите са били източник на натриев карбонат, част от процеса на мумифицирането. Носещ името на Александър Велики, Александрия е вторият по големина и важност град на Египет, намиращ се на Средиземно море. Столица на Египет през елинистичния период от египетската история по времето на Птолемеите /332-27 пр.Хр./, на Римския и на Византийския период /395 – 642/ и градът, запазил времето на Клеопатра. Разглеждат се и наскоро възстановената Александрийска библиотека, Колоните на Помпей, крепостта Куайът Бей – 1490 г., построена на мястото на някогашния известен александрийски фар. Връщане в хотела и нощувка.

8 ден – 28 февруари 2008 г., четвъртък
Закуска. Посещение на фараонско селище. Следобед: Обяд в локален ресторант и посещение на ориенталския пазар Хан Ел Халил, известен с производството на качествени стоки от реномирани марки, особено на кожени изделия, обувки, египетски памук и злато. Свободно време за пазаруване. Нощувка.

9 ден – 29 февруари 2008г., петък
Закуска. Напускане на хотела. В 13,45 ч. трансфер до летището и отпътуване за гр. Истанбул. Кацане в Истанбул около 16,10 ч. В 17,25 ч. отлитане за гр.София. Пристигане на летище София в 18,30 часа.

☼Средни месечни температури в Египет през месец февруари – 6 – 25°

ЦЕНА: 1 385 лв.

Цената включва:
• Самолетен билет София – Кайро – София;
• 6 нощувка със закуска в Кайро в стаи с две и три легла в хотел***;
• 1 нощувка с полупансион в Света Екатерина в стаи с две и три легла в хотел***;
• 1 нощувка с полупансион в курорта Щарм Ел Шейх в стаи с две и три легла в хотел***;
• 5 обяда в ресторанти по време на програмата;
• екскурзовод на български език, пътуване с луксозен автобус с местен шофьор от египетския туроператор;

Цената не включва:
• Летищни такси – 60 €, виза 20 $;
• Всички входни такси:
– Вход към пирамидите:
– Алабастерова пирамида – $ 18.00 на човек;
– Средна пирамида – $ 5.00 на човек;
– Малка пирамида – $ 5.00 на човек;
– Вход към някои манастири;
– Националния исторически музей – $ 18.00;
– Стаята на мумиите – $ 18.00;
– Коптския музей – $ 07.00;
– Музеят на иконите – $ 04.00;
– Цитаделата и джамията на Мохамед Али – $ 07.00;
– Новата библиотека в Александрия – $ 03.00;
– Представлението „Звук и светлина” – $ 20.00;
– Двучасовата програма на корабче с ориенталска кухня и вечер $ 22.00;
– Разходка сафари в пустинята до бедуинско селище – $ 28.00;
– морска разходка с лодка до коралови рифове – $40.00;
– Всички допълнителни услуги извън горепосочената програма;

ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК

Необходими документи при записване:
– ксерокопие на първа страница на валиден задграничен паспорт, най-малко 6 месеца преди изтичането му;
– деца до 18 години, пътуват с декларация от родителите си;
– първоначална вноска 400 лева в деня на записване, останалата сума се доплаща до 20.01. 2008 г.;
– необходим брой участници за осъществяване на пътуването – 25 човека;
– туроператорът се задължава при не набран достатъчен брой участници да уведоми потребителите в срок до 30.01.2008 г.;

Ръководител на групата ще бъде свещеник

За допълнителна информация:
Фондация “Покров Богородичен”
гр. София 1505
Ул. Буная 28
тел. 02/943 19 32; 0888 885543
Гергана Попиванова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...