Православният Лос Анджелис



Ако някой си мисли, че ”Градът на Ангелите” се слави само с прочутите си киностудиа, звездните актьори, които можеш да срещнеш направо на улицата, и ”Алеята на славата” в Холивуд, то той не знае, че градът е известен и с богатата си християнска история, свързана в това число и с различни православни юрисдикции и традиции. Ще ви представим три от православните храмове на Лос Анджелис, които се намират в западната част на мегаполиса, в непосредствена близост до Холивуд.

Преображенската катедрала

Идеята за построяването ѝ се появила през 1929 г. Група бедни руски емигранти – сред тях имало и офицери-белогвардейци, и казаци – събрала с големи усилия сумата от 50 долара. С тях те платили идването на протойерей Николай Киклович от Харбин, който отслужил на 13 май 1930 г. първата православна литургия в града.

Няколко години службите се извършвали във временни помещения. Чак през 1935 г. хората се замогнали достатъчно, за да решат да събират средства за закупуване на църковна сграда, и през 1937 г. тя била закупена. С доброволни дарения на енориашите храмът бил ремонтиран и на 17 октомври 1937 г. бил осветен в чест на празника Преображение Господне.

Когато в края на 1946 г. Северно-Американската митрополия заявила своята самостоятелност, част от енориашите останали верни на Руската задгранична църква. Поради това през 1948-1949 г. храмът станал предмет на съдебен спор между двете юрисдикции, който завършил в полза на Задграничната църква.
От началото на 50-те енорията започнала да планира построяването на голяма православна катедрала. Създаденото тогава ”Дружество на ревнителите” събирало 30 години пари за тази цел. През 1979 г. започнало строителството. Когато през 1982 г. строителните работи били завършени наполовина, в храма започнали първите богослужения. По това време храмът бил все още без кубета и местното население се чудело: на коя религия принадлежи той?

Днес катедралата красят 10 кубета, а в иконостаса ѝ има 130 икони, нарисувани от иконописеца от Сан-Франциско Владимир Красовски. Енорията се състои не само от потомци на руските белогвардейци, но и от съвременни преселници от републиките на бившия Съветски съюз, а също и от гърци, българи, сърби, румънци и американци, приели православната вяра.

В Преображенската катедрала се служи предимно на църковнославянски, английският почти не е застъпен. Желаещите да се помолят на английски могат да отидат в съседните храмове – ”Покров Богородичен” и ”Св. Богородица”, където литургията се извършва и на двата езика. Затова предстоятелите се шегуват, че в ”Ел Ей” има три православни храма, а енорията е само една!

Православие в сърцето на Холивуд: храмът ”Покров Богородичен”

Този храм се намира в самото сърце на Холивуд, до ”Алеята на славата”, в подножието на Холивудските хълмове, където живеят многобройни кинозвезди. Нощем над него светят огромните букви на надписа ”HOLLYWOOD” върху хълма Маунт Лий.

Общината била основана на 16 юни 1952 г. с благословението на тогавашния глава на Руската задгранична църква митрополит Анастасий. Първият храм на енорията се разполагал на Александрия авеню. Но към 1964 г. в енорията се влели много нови енориаши и църковната сграда вече не побирала всички; ето защо през септември 1964 г. било решено да се намери по-подходящо помещение. Така била закупена старокатолическата църква на Аргайл авеню.

Освещаването се състояло на 4 юли 1965 г. Храмът бил осветен от митрополит Филарет – глава на Руската задгранична църква, св. Йоан Шанхайски и Едмънтънския епископ Сава.

Към храма има неделно училище, културно-образователен център, голяма църковна зала.
Днешният предстоятел на храма ”Покров Богородичен” протойерей Виктор Цешковски е от Украйна. Той служи пред Божия престол вече 36 години. В храма е от детските си години. Всичките петима синове в семейството на баща му са станали свещеници. Сестра му е омъжена за свещеник, племенниците също са свещеници.

– Не ми се иска хората да смятат православието за нещо чуждо за тази земя – казва отец Виктор. – Имаме си свой активен църковен живот. Енорията ни е развита, активна. Нашите енориаши са руски актьори, режисьори, спортисти, творци. В неделя служим две литургии: на английски (отслужва я свещеник-американец) и след нея – литургия на църковнославянски. На двете служби се причастяват до 200 души. Имаме желание да организираме детско студио към енорията: имаме добри специалисти, даровити деца също не липсват.

”Света Богородица” – храм на холивудските звезди

– Ако на църковния паркинг в делничен ден има много коли, значи наблизо се снима филм: продуцентите наемат нашия паркинг и пред храма могат да се видят коли, принадлежащи на холивудските звезди – разказва предстоятелят на храма ”Св. Богородица” протойерей Назарий Полатайко. – След това автобус прибира екипа и го закарва на снимачната площадка.

Така че този храм си е холивудски отвсякъде, но пак си остава храм. И именно този храм е най-голямата тайна на Холивуд.

– Тук никой не закача знаменитостите, които идват да се помолят – продължава отец Назарий. – Хората дотолкова са свикнали да виждат наоколо лица, познати от екрана, че никой не тича при тях, за да им иска автограф. Много наши енориаши сами работят в сферата на киноиндустрията: сред тях има продуценти, композитори, сценаристи, музиканти. И дори когато молитвата свършва и започва обядът, приготвен от нашето сестричество, всички в залата пият заедно кафе, говорят, общуват, но няма и сянка от възбуда – никой не се хваща за телефона, за да направи селфи!

Енорията е била основана през 1923 г. от група руски емигранти, които я посветили на Божията Майка и нейната икона ”Взыскание погибших”. Тук, в сърцето на Холивуд, се пазят многобройни православни светини: частица от Честния Кръст; икона на св. Йоан Кронщатски с частица от неговата мантия и икона на Св. Богородица, осветена от самия светец; частици от мощите на великомъченик Пантелеймон, на благоверните князе Александър Невски и Даниил Московски, преп. Серафим Саровски, светителите Теофан Затворник, Йоасаф Белгородски, Инокентий Московски, Йоан Шанхайски, Тихон, патриарх Московски, преп. Амвросий Оптински, новомъчениците велика княгиня Елисавета и инокиня Варвара. Тихвинската икона на Пресвета Богородица е била нарисувана в Света гора като дар за царя-страстотерпец Николай II. А през 2015 г. от Света гора в храма пристигнали копия на две чудотворни икони: Ватопедската от едноименния манастир и ”Скоропослушница” от Дохиар.

Енориаши на храма са били графовете Голицини и Волконски, композиторът Сергей Рахманинов, американската актриса Натали Ууд и мнозина други известни хора. В храма има икона, принадлежала на композитора Сергей Василиевич Рахманинов. В църковната зала се пази неговят роял, който и досега се използва по предназначение по време на концерти и хорови изпълнения.

– Тук ме изпрати Негово блаженство Онуфрий, митрополитът на Украйна, докато беше още митрополит Черновишки и Буковински – разказва отец Назарий. – Аз бях доволен от моята енория в Канада, но тук се искаше двуезичен свещеник. Сред нашите енориаши има хора, които изобщо не знаят руски – това са американците, а има и такива, които говорят зле английски – емигрантите от бившите съветски републики.

В храма се води твърде активен за американските стандарти литургичен живот. Поне една литургия се служи задължително в делничните дни. На Великден човешкото множество сякаш няма край. Литията обикаля квартала и когато свещениците вече влизат през портите на храма, последните в процесията едва излизат от него.

Към храма има две училища: съботно и неделно. Съботното е руско училище с преподаване на руски език, история на Русия, история на Църквата, Закон Божи, литература. Всички уроци започват с молитва в храма и продължават от 10 до 15 ч. Следва обща трапеза. Децата са от 5 до 16 години, преподавателите са висококвалифицирани професионалисти. Училището издава сертификат за постъпване в университет.
Ето как се оказва, че ”Градът на Ангелите” е град и на голямо културно и религиозно многообразие, и на удивително нестандартни човешки съдби; град, в чиято пъстра тъкан православието и Църквата са вплели неразривно своята нишка. | pravoslavie.ru

 

Превод (със съкращения): Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...