След иконографския лагер в Клисурския манастир



Трудно ми е да пиша за лагера толкова скоро след края му. Сякаш пиша за любим покойник скоро след като си е заминал. Споменът е ярък и релефен, толкова ярък, че не можеш да го обхванеш с думи. И сърцето ти е като изтръпнало. Мислиш си: „Имам ли сърце? Каква е тая буца лед?” И получаваш sms-и от приятелите, които си прегърнал на сбогуване с обещание за скорошни срещи. Но ти е като в мъгла. Било ли е? Има ли ги тези хора? А в същото време чувстваш и една топлина, сигурност, че не всичко е свършило, че продължава. Не само в спомена, в живота ни. Вървиш по прашните улици на София и само някоя песен на птичка в ранната утрин или цветенце сред зеленината на парка ще те върне за миг в манастира. О, сладък, безкраен миг.

Как да не си спомни човек с радост бялата сграда на черквата и кипарисите, изправени като пламъчета на свещици пред нея? Въздухът и водата, които имат някаква особена чистота и сладост. Ударите на клепалото, които ни напомнят, че е време за молитва. Десет безметежни дни. Десет дни, в които всеки се срещна със себе си, с другия, с иконата. За някои тази среща беше поредна, очаквана. Лагерът, страстна седмица, Клисурски манастир, екскурзии до Враца, Струпец и Берковица … Нещата се допълваха и в продължение на десет дни образуваха една съвършена мозайка. Всичко, което ни заобикаляше, което преживявахме беше одухотворено, беше леко неземно. Някой може да каже, какво се прехласва толкова, явно е неискрена. Да, може и така да прозвучи, но какво друго да кажа след като дори Старопланинските канари, край които минавахме ни разказваха житието на света Варвара, познала Бога, любувайки се на природата. А изумителните красоти на пещера Леденика? Кой ще повярва в случайността след като ги види?

Трудно ми. Всичко е така здраво преплетено, като жив организъм. Страх ме е разказът ми да не излезе като дисекция, която да остави преживяването разчленено и бездиханно. А то макар да не присъства непрекъснато в живота се обажда честичко. Лягам си, а телефонът звъни. Получила съм sms от съквартирантката Маги, която в момента си е в Македония и в главата ми изгрява усмивката й под изпитателен поглед, долавящ и неизречените от мен неща. Не е ли чудо, че точно делейки една стая с нея изживях тези десет дни?! Винаги усмихната, открита, гостоприемна, единственият международен участник, както се шегувахме. На втората минута вече се разхождахме заедно из полянките край манастира и си разказвахме една на друга най-съкровени неща. По-късно научих, че за македонците било присъщо да са така дружелюбни, но на мен и без друго това ми се струваше най-естественото нещо на света.

Сядам да довърша една икона, започната преди месеци и зарязана с една камара оправдания, а в главата ми кънти гласът на Петя: „Ами Майя, ако се стегне ще е следващата за байц и лак.” Нейната любов към иконата е толкова силна, че и най-малкото влакънце попаднало на светия образ я докарваше до ръба на нервна криза, да не говорим, ако допусна груба грешка от недомислие. Пете, как успяваше винаги да ме хванеш в момент, когато за минута оставех четката да посъбера силици? Никога няма да забравя блясъка в очите, с който ми разказваше как си натрошила всичките си бижута от полускъпоценни камъни, за да ги използваш като пигмент. Или с какъв копнеж говореше, че ще се получи чудесна емулсия от прясно снесеното яйце, подарено на Благо да го боядиса за Великден. Дали не те вдъхнови онази сцена от „Остров”, в която дядото на манастира чупи прясното яйце, за да го използва за иконата си?

Гледам нащърбения грунд на дъската и си спомням как Росен за почивка между шегите щедро споделяше рецепти и съвети с всички. И сега като почна нетърпеливо да натискам с четката по иконата си спомням как ме съветваше: “Иконата не иска мотика, а молитва!”

Питат ме разкажи за лагера, а в главата ми пъстра плетеница. Кое да разкажа по-напред? Казвам за благодатния огън, естествено. Как на втория ден, Лазаровден, постригаха послушник за монах. За природата, а веднага след това бързам да споделя и историята на Галя, която започнала да рисува, защото имала сън, от който разбрала, че има такава дарба? И се доверява на съня, и започва да рисува не друго, а икони. И успява да дойде на иконографски лагер, организиран от Гери. Да се довериш на сън и това да има такива благотворни последици. Направо не е за вярване.

В неделя се застягах да ходя на църква. Пък до там пътят е дълъг … половин час с две превозни средства. Чувам как се смеете, какво е това за Софийските растояния? Така е, но след като десет дни църквата ми е била на десетина метра от леглото, признайте, че имам основание да кажа „пътят е дълъг”.

Тази сутрин пък, пускам компютъра и гледам новина за международна среща на реставратори. А, Лили май се занимава с това и с присъщото ми любопитство вече съм си подготвила десетина въпроса, които да й задам като се срещнем, а среща ще има и то скоро, защото по време на лагера с нея само една игра на „Не се сърди човече” направихме и нямаше повече извънработни разговори.

Говоря много за хората. Ами, да, наистина лагерът беше иконографски, но причината да се получи толкова добре, не само по мое мнение, много по-добре от предишни пъти, се крие в хората. Това се потвърди и накрая с кръщенето на Митко. Мога ли да изброя поименно всеки един, който ми е важен? Има ли някого, когото да мога да си позволя да пропусна? Всеки един от нас беше важен. Всички заедно бяхме едно цяло. Както каза по-късно Росен: „Като гледах как сме се събрали за кръщенето си мислех, че сме като една малка общност”. Да, това беше нашата църква през тези десет дни. Бяхме различни, но се допълвахме. И когато си помагахме за сервирането на храната, и когато си услужвахме с бои, и когато разговаряхме и се закачахме, но най-вече, когато рисувахме.

А вечерта преди последния ден, за мой срам, направо се разплаках като слушах четиристишията, посветени на всеки от нас. Слушах римите спретнати от Яската и се сбогувах в себе си с всеки един. Приятелите, които допреди седмица не познавах, но сега вече бяха част от живота ми и това не може да се промени. Знаех, че вероятно няма да се видя никога вече с повечето от тях. Но това не е важно. Тях ги има, аз ги познавам, но което е по-важно, любовта към иконата е част от живота на всички ни. Трябваше да се върнем към обичайния начин на живот. Страхувах се от подновеното напрежение, грижи за преходни неща, но сега знам – преживяното ще ми дава сили. А хубавите неща тепърва предстоят, защото опитът показва, че миналото, настоящето и бъдещето образуват едно хармонично цяло, надхвърлящо рационалното. Този лагер ще е поредното стъпалце нагоре. Един от пътищата, които ни събират, за да ни доближат до НЕГО.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...