Старинният храм “Въведение на Пресвета Богородица” в Благоевград


Източник: БНР

С населението си от повече от 70 хиляди души Благоевград е един от най-големиете градове в Югозападна България. След Берлинския договор Горна Джумая, както се е казвал тогава Благоевград, остава в границите на Турската империя и се превръща в център на ожесточена съпротива, в която местното население взима активно участие. Градът е освободен на 5. 10. 1912 г. (по време на Балканската война).

В Историческия музей в Благоевград специална експозиция, представя развитието на селището през годините, като централно място е отделено на борбите за национално освобождение. В раздела, посветен на просветните борби, могат да се видят снимки на първата българска книга от новото време – “История славяноболгарская”. Показан е и първият печатен препис на отец Стойко Владиславов, по-известен като Софроний Врачански. Не по-малко интересен е и разделът, показващ въоръжената борба на българския народ за освобождение. Пазят се пушките на предводителите на борбата в югозападна България – Яне Сандански и Ильо Войвода.

По калдъръма на стария квартал “Вароша” още отекват стъпките на личностите от славното минало на този край. А своеобразен стожер на духа е храмът “Въведение на Пресвета Богородица”. Строежът му е започнат през 1840 година и само за четири години е изграден като подобие на храма в Рилската света обител.

Още за храма научаваме от неговия предстоятел отец Андон. Оттук може да стартирате звуковия файл с историята на храм “Въведение на Пресвета Богородица” в Благоевград.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...