Богоявление край бреговете на ФенерС голяма тържественост и византийско великолепие Константинополската патриаршия празнува Богоявление, след което се проведе и церемонията на благославяне на водите в присъствието на много вярващи от града, както и гости от Атина, Северна Гърция, Балканските страни и чужбина.

Сутринта в Патриаршеската църква "Св. Георги" бе отслужена патриаршеска Света Литургия от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с митрополитите от Йосиф Прииконисийски, Мелитон Филаделфийски, Севастийския митрополит и екзарх Пафлагонийски Димитриос и Галския митрополит Еммануил, заедно с архимандрити, йеромонаси, свещенници, четирима партиаршески дякони и множество иподякони. За отбелязване на празника Богоявление в Цариград гръцкото правителство бе представлявано от секретаря по образованието Янис Панаретос, а също и от други официални лица на гръцката държава, включително посланикът на Гърция Васили Борновас.

След светата Златоустова литургия, Вселенският патриарх Вартоломей, епископи, духовници и вярващи се насочиха към кея на Фенер, като полицията предварително бе спряла движението по главната крайбрежна улица. Най-малко 5 полицейски автобуса имаше в района с общо около 100 полицая, блокирали съседните улици, които повече гледаха литията, отколкото я пазеха от евентуални провокации. Множеството трудно се вместваше в представите ни за литийно шествие, тъй като изпълваше целия район около Патриаршията. Литията бе съпроводена от безпрецедентен брой (около 3 хиляди) поклонници, които бяха заели цялото пространство около патриаршията и изпълнили до краен предел кея на морската гара на Фенер.

Литийното шествие се насочи към брега на Фенер (на около 500 метра от патриаршеския храм “Свети Георги”), което бе последвано от подновяването на традицията по хвърлянето на Светия Кръст във водите на Златния рог от патриарха. Ангелогласното пеене на певците от двата клира, предвождани от Протопсалт Леонидас Астерис и Архонта Лампадарий Йоанис Хариатидис даде допълнителна красота на тържеството, пряко предавано и следено от милиони телевизионни зрители по нацианалната гръцка телевизия. Гледайки и присъствайки на тържеството, човек трудно би могъл да определи епохата и нищо друго не му дохожда на ум, освен да си представи как на това място векове наред е била спазвана традицията на Богоявление.

Най-сетне – появи се корабчето с петнайсетината смелчаци, готови да скочат в студените води на Златния Рог, за да се вземат Светия Кръст за благословение. Зад нас се издигаше монументалната сграда на Великата патриаршеска школа, а най-младия от групата (младеж на около 18 години) бе готов първи да се впусне в леденото поприще. По-опитните му “колеги” не губеха търпение и енергия като него, а търпеливо изчакваха началния сигнал да бъде даден. Над небето на Константинопол се издигнаха три бели гълъба, пуснати на свобода от патриарха. Стартът бе даден…

През настоящата година се навършват осем години от началото на подновяването на хвърлянето на Светия Кръст във водите на Златния рог от Вселенския патриарх. Традицията се е извършвала именно тук от много години, но за съжаление е била прекъсната по исторически причини. А смелчакът, който успя в най-новото изваждане на Кръста от цариградските води, бе награден с паметни сувенири за спомен.

Снимки: авторът, Николаос Магинис, АНА-МПА

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...