Вселенският патриарх в Лондон


Източник: ERT.gr

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей е на официално посещение в Лондон. В понеделник вечерта той отслужи света литургия в гръцкия православен катедрален храм “Св. София” по повод празника на св. Три светители (св. Василий Велики, св. Григорий Назиански и св. Иоан Златоуст са традиционни светци-покровители на образованието в православния свят).

След литургията той се обърна към присъстващите, призовавайки родителите да образоват децата си, защото това е най-голямото съкровище, което могат да им предложат. Той изрази надежда, че европейската ориентация на Турция ще помогне за разрешаването на проблемите, които съществуват пред православното образование там. На литургията в катедралата “Св. София” присъстваха членове на гръцката общност в Лондон, делегати от посолствата на Гърция и Кипър, Кентърбърийският архиепископ Роуън Уилямс и представители на други вероизповедания, бившият крал на Гърция Константин и членове на семейството му.

Патриарх Вартоломей е на посещение в Лондон по покана на Кентърбърийския архиепископ, за да могат двамата духовни водачи да представят резултатите, постигнати досега от диалога между двете църкви, Православната и Англиканската. Те ще обявят продължаването на този диалог. По-късно те ще отслужат съвместно литургия в Уестминстърското абатство.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...