Гърция в траур


news.ert.gr

Гръцкият народ е дълбоко опечален от смъртта на архиепископ Христодул, който почина в 05:15 ч. в понеделник, 28 януари 2008 г. на 69-годишна възраст след тежка осеммесечна борба с рака.

Негово Блаженство Атинският и на цяла Гърция архиепископ Христодул е роден в северния гръцки град Ксанти през 1939 г. Той беше доктор по богословие, дипломирал се в юридически и богословски факултети. Придобил научна степен по френски и английски език, той владееше свободно също италиански и немски. Той е ръкоположен за дякон през 1961 г., а за свещеник през 1965 г. Служил е като проповедник и старши изповедник в енорията на храма “Успение на Пресвета Богородица” в Палео Фалиро, Атина, в продължение на девет години. Служил е също като главен секретар на Светия Синод в продължение на седем години. Избран е за Митрополит на Димитриада (Волос) през 1974 г. Архиепископ Христодул е участвал в няколко църковни мисии в чужбина.

Той е автор на множество научни и творчески статии и текстове. Писал е също за църковния печат и различни вестници. През 1998 г. той беше избран за Архиепископ на Атина и цяла Гърция. Сред последните му публикации изпъкват книгите “Покръстеният елинизъм – преходът от античността към християнството”, която разглежда как Християнската църква е успяла да възтържествува и да обърне както гърци, така и римляни, а “Европейската душа” засяга ролята на християнството в създаването на европейския свят и перспективите пред европейците, в случай че изкоренят своята идентичност.

Неговото интронизиране като предстоятел на Еладската църква беше сигнал за нарастването на ролята на Църквата в съвременното общество. По време на неговото служение бяха преустроени синодните комисии и бяха създадени нови, което даде възможност на Еладската църква да упражнява надзор и да се намесва когато и където прецени за необходимо.

Под неговото ръководство социалното дело на Църквата също преживя подем. Съществуващите организации бяха подсилени, като бяха създадени и нови, които обгрижват наркомани, имигранти, жени-жертви на насилие, самотни майки и жертви на трафика на хора. Беше създадена също мрежа от целодневни детски заведения с оглед подпомагането на работещи майки, бедни семейства и многодетни семейства.

Учредяването на “Солидарност”, неправителствена организация на Еладската църква, позволи на Църквата да оказва хуманитарна помощ в Гърция и извън нея – в Близкия изток, Африка, Азия и Източна Европа.

Под неговото управление настъпи ново време за комуникациите на Църквата. Архиепископ Христодул въведе Еладската църква в дигиталната епоха, като насърчаваше изграждането на интернет услуги, както и на културен център онлайн, включващ дигитална библиотека, художествена и музикална галерия и портал за културни новини на гръцки и английски.

Интересът и приносът на архиепископ Христодул към въпросите, свързани с Европа, бяха също от централно значение. Докато беше начело на Еладската църква, той ръководеше създаването на специална синодна комисия, основа представителството на Църквата в ЕС в Брюксел и интернет сайт с цел спояването на елементите, които съставят европейския дух.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...