Жени за първи път в АтонНетинфо

Десетина гъркини нарушиха хилядолетната забрана за присъствие на жени в Атон по време на протестна акция вчера.

Това съобщи днес една от участничките в протестната демонстрация. Монашеската общност, която обединява 20 манастира, е забранена зона за жени още от основаването си.

Около 10 жени вчера прескочиха оградата и останаха около 20 минути на територията на монашеската общност по време на символична акция, съобщи депутатът Лица Аманитиду-Пашалиду, която също е участвала в протестите. Повод за акцията били претенциите на монасите от пет манастира за 20 000 акра земя на Халкидическия полуостров. Общо в демонстрациите срещу претенциите на монасите са участвали около 1 000 души. Сред тях са били кметове на градове, депутати и хора от селата на полуострова. Засега от атонските манастири не коментират акцията, предаде ГазетаРу, като се позова на Ройтерс.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

22 Отговори

 1. ieromonah ioan каза:

  Той рогатия ходи по Атон, те тръгнали монасите с десет женски да плашат.

 2. stilijan каза:

  Той рогатия ходи по хората, най вече по монасите без манастир, а там където има големи борци, има и големи бесовщини. Какво могат да кажат отците на тези празноглавите. Скоро време ще почнат и в Светия Олтар да се месят. Поредното безумие на тема „жената днес“. Бог да вразумява

 3. gaitan vejdu каза:

  Приятели,
  напомням ви, че много прасета избучват кочината, но това не превръща къщата в свинарник; с цялота относитенлост на твърдението ми в 21 век … :sad:((

  Прося!, нека не ги хулим, а кротко спомним нашият Спасител, Който каза:

  – Прости им, Татко, те не знаят какво правят.

  –––
  Моля ви.
  Нека Рождеството ме държи още няколко дни, поне, в цялото си великолепие.

  А че свините бесовски ще напират,
  то е повече от ясно;
  даже ни е предизвстено отколе,
  прочее.

  Мир!

 4. gaitan vejdu каза:

  Сорка, емоцията ми е попречила да бъда акуратен при знаконабирането, простете!

 5. Дон Кихот каза:

  Не е вярно, че жени никога не са стъпвали на Атон от основаването му. Сръбският цар Стефан Душан и жена му Елена (българка) са гостували в средата на ХІV в. През миналия век две жени – гъркиня и англичанка – също са идвали. Една умряла след връщането си в Солуна, а другата видяла на кея мишка, изпищяла и веднага я върнали в кораба.

 6. Al Rashid каза:

  разбира се че е имало жени на Света Гора, през Втората световна война немските окупатори – офицерите, са живеели с жените си в Карея, стлицата, също така в партизанските отряди също е имало жени. И в не толкова далечното минало жени са стъпвали на Атон, даже редовно идват, разбира се инкогнито. Тези неща ми ги казаха самите монаси, от един гръцки манастир – мои приятели.

 7. Дон Кихот каза:

  Дали немците са били окупатори или не, може да се спори, но абсолютно сигурно е, че жените им не са ги придружавали на фронта. Това са гръцки басни.

 8. Jessie каза:

  Момчета,
  само не разбрах жените олицетворение на „рогатия“ ли се явяват или на „разбеснелите свини“?
  *
  Абе чудно ми е, вас вдъхновените неофити, не са ли ви раждали именно жени?! А децата ви – не са ли от жени родени? А сестри нямате ли?
  *
  Ако за вас „християнство“ значи „дискриминация“… хм, какво да ви кажа – жалко… много жалко…
  *
  Според мене има доста по-зловещи неща в тоя свят от това, че няколко мадами решили да се правят на интересни и стъпнали на Атон…
  *
  Но разбира се, това е мое мнение…

 9. stilijan каза:

  Джесии: Не съм неофит. Това, че отстоявам дадено благословение прието в целия православен свят не ме прави нито тесногръд нито неофит. Ако няма правила нали се сещаш, че ще има анархия, а правилата не са за да пречат, а да помагат. Проблема в нашето съвремие не е толкова в неофитството, колкото в свободията, която не е в духа на спасението. Стана модерно на някой, ако не му е угодно дадено правило да казва, че изпълняващите го са тесногръди и неофити. Не става въпрос за пола, а за потдалите се на изкушение жени. Жените също си имат място в църквата, но то не е на Света Гора.

 10. Jessie каза:

  Аз пък мисля, че всяко действие има своето равно по сила и противоположно по каквото беше там противодействие (ето кой не помни уроците по физика)… Като има кой вдъхновено да натрапва, че жените са срутващи кочината прасета и скитащи по ръба на греха дяволи, ще има и жени (естествено), които да се домогват до Атон и да крещят „ние не сме такива, за каквито ни мислите, а съвсем други“… В крайна сметка едните се възправят срещу другите в тежък и безмислен конфликт, който е стартирал – за нещастие – от някакви изначално много добри намерения…
  *
  Но аз мисля, че не конфликт и противопоставяне са целите на християнството и православието (и бих казала „на Христос“, но ще се въздържа – защото не е моя работа да преценявам какви са Неговите цели)

 11. victory каза:

  Преди всичко човек трябва да различи ДУХОВНОТО от СВЕТСКОТО.Това е проблемам не само на тези протестиращи жени.

 12. gaitan vejdu каза:

  „ето кой не помни уроците по физика“, написахте вие.

  Любезна, нещата, които опитвате да обсъждате, и мило се цупите,
  не са физика.

  Умолявам, нека се изказваме повечко подготвени.

  НИКЪДЕ не съм обидил човешки същества, още повече – по-красивата част от човечеството – момичетата.

  Тук се говореше за боркини, в смислите на непризнаващите Йерархията.

  А свинете са само алюзия за обзетите от бесове свине, упомнати с в Св. Евангелие.

  ––

  Умолявам, не четете така буквално, и опитайте да проумеете, че не човеци тровят света, а бесовете, с които сме обсебени, кой повече, кой по-малко.

  Мир.

 13. Al Rashid каза:

  отче, това не са басни а разкази на очевидци, на нормални монаси, достойни старци, които си живеят ВЪВ манастира – постоянно.
  Друго, в Карея не е имало фронт!

 14. Al Rashid каза:

  аз лично съм голям привърженик тази забрана да бъде премахната, това богатство което е на Света Гора ТРЯБВА да бъде видяно и от жени, и съм сигурен че в близкото бъдеще ще се случи нещо в тази посока. Също така намирам горните коментари на мъжете, без моите, за доста нелиберални. Все пак именно либерализма ще спаси света!

 15. Дон Кихот каза:

  Християнството е избор, а при либерализма избор няма – налагат ти глобално само една (либералната) гледна точка, което не е либерализъм, а тоталитаризъм. Справка – бъдещата Конституция на ЕС.
  .
  Освен това, върни се в първите класове, за да научиш правописа. Не може да се пише „във манастира“, защото след „във“ трябва да има дума, която започва с В или Ф. Не е правилно да се пише „ЛиберализмА ще спаси света“ (дрън-дрън), защото е подлог и трябва да има пълен член -ЪТ!

 16. Jessie каза:

  Хей, Дон Кихот,
  кога пък християнството е било избор? Когато светият княз Борис изби 50-те болярски рода в името на тоя избор, или когато още по-светият княз Владимир „незаконен син на робинята на баща си – Малуша“ наложи с кръв и меч тоя избор в неговата Рус?
  *
  Освен това, ако кажа „ВЪВ неговата Рус“ ще имам съвсем същото предвид, както и ако съм го написала според всички правописни правила… вярвай ми, така е.
  *
  И прочее, не правописът е важен, а правото на всеки да каже какво точно мисли по тоя или оня въпрос – ето това е либерализмът, демокрацията или каквото беше там…
  макар че аз отдавна в свободен демократичен избор по отношение на държавното устройство не вярвам…
  *
  Но може би при тебе, на Източния бряг, нещата да са различни, знам ли!?

 17. srebrova каза:

  Всяка обител си има правилник и външните не бива да настояваме да се променя по наш каприз. А това с демонстрацията на жените, според мен няма нищо общо с духовността. Гневът е целувка с дявола.

 18. Al Rashid каза:

  „отче“ Вие монах ли сте? Май нямате много поняти я от монашество, а си позволявате да коментирате другите. Искам да Ви питам дали се е случвало да посещавате Атон?
  а по отношение за граматиката, основното и среденото образование както и първата си академия съм завършил в чужбина, на запад. Така че е добре че въобще мога да чета кирилица.

 19. Дон Кихот каза:

  Кой съм и защо съм няма значение. Малко повече самокритичност („покаяние“) няма да ти е излишна. Може и на Марс да си завършил, щом си в България, длъжен си да говориш и пишеш правилно на български език.

 20. mirko каза:

  Св. Княз Борис не е избил 50 рода защото не са приели вярата!

  52 болярски рода сорганизират бунт стрщу царя.
  Ако говорим не дори за средновековието а за днаши дни, във всички държавни законадателства това е най-тежкото престъпление, за което и нашия НК до отмяната на смъртното наказание предживдаше тъкмо екзекуция.

  По чуден начин бунта е потушен и забележете цар Борис пуска! обикновенните хора да си ходят, а осъжда на смърт само: 52мата боляри с техните синове…

  Това е изключително гаден мит който обслужваше комунистическата идеология и е време да го изхвърлим..

  http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm