Събор на клира и миряните от Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия


Източник: Greek Orthodox Archdiocese of America

38-ият Събор на клира и миряните на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия одобри резолюции, които призовават за световен мир, край на бедността, край на насилието над деца и установяване на религиозна свобода за Вселенската патриаршия.

Четири значими резолюции бяха единодушно приети на заключителното пленарно заседание на 38-ия двугодишен Събор на клира и миряните на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия, който се проведе неотдавна в Нешвил, Тенеси, от близо 1500 участници. Според Негово Блаженство архиепископ Деметриос, предстоятел на Гръцката православна църква в Америка, резолюциите са “много значими, защото се занимават с горещи съвременни въпроси като войната и мира, бедността и болестите, насилието над деца и религиозната свобода, особено по отношение на Вселенската патриаршия”.

Първата резолюция протестира срещу насилието над деца и подкрепя програми и ресурси, които издигат тяхното благосъстояние и защита от духовно, физическо и емоционално насилие. Като подчертава темата на събора “Сподели Евангелската истина и Христовата любов”, втората резолюция призовава архидиоцеза да работи с други верови общности за премахване на неграмотността, намаляване на болестите и изкореняване на бедността и глада по целия свят. Третата резолюция призовава правителства и хора да помогнат за възстановяването на мира в света, като събора на клира и миряните също така взе решение да увеличи усилията си за допускане на Вселенската патриаршия да упражнява своите религиозни свободи необезпокоявана и без правителствена намеса.

Основен компонент от резолюцията относно Вселенската патриаршия е Проектът за религиозна свобода, който има за цел да мобилизира православните църкви в САЩ да поискат от съответните щатски сенатори подписване на официално писмо до президента Буш. Документът е израз на кризата в религиозната свобода, пред която е изправена Вселенската патриаршия, която, ако продължи, застрашава оцеляването на тази близо 2000-годишна институция, основана от Първозвания Христов апостол Андрей, брат на св. ап. Петър.

Съборът на клира и миряните е най-висшият законодателен орган на Архидиоцеза, който се свиква на две години и се председателствува от Архиепископа. Той се занимава с всички въпроси, освен доктринални или канонически, които касаят живота, растежа и единството на Църквата, нейните институции, финанси, администрация, образователни и благотворителни дейности и все по-нарастващата й роля в живота на народите от Западното полукълбо. Делегатите са пастири и представители на миряните от всички енории на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...